Returning of the written off # 85 Invited only - Page 7

Created

Last reply

Replies

1.1k

Views

46.5k

Users

5

3.2k

Frequent Posters

Daltoni thumbnail
13th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Engager Level 1 Thumbnail
Posted: 9 years ago
Tisuu devetsto osamdeset osma, odgovorio je vikar, a kad je mukarac ponovno legao
na tlo kao od iscrpljenosti, vikar je pogledao Dougless. Donijet u vode, rekao je, a zatim
brzo otiao ostavivi ih same.
Dougless je ponudila ruku mukarcu na tlu, ali on je to odbio i sam se pridigao.
Mislim da biste trebali sjesti, ljubazno je rekla dok je rukom pokazivala na eljeznu
klupu unutar niskog kamenog zida. Nije htio ii prvi, ve ju je slijedio kroz otvorena vrata
ograde, a zatim nije htio sjesti dok ona ne sjedne. Ali Dougless ga je gurnula da sjedne.
Izgledao je previe blijed i previe unezvjeren da bi obraala pozornost na dobre manire.
Vi ste opasni, znate li to? Sluajte, ostanite sjediti ovdje, a ja u nazvati lijenika. Niste
dobro.
Okrenula se, ali njegove su je rijei zaustavile. Mislim da sam moda mrtav, rekao je
tiho. Pogledala ga je procjenjivaki. Ako je bio suicidalan, nije ga mogla ostaviti samog.
Zato ne po'ete sa mnom? rekla je tiho. Idemo zajedno potraiti pomo.
Nije se pomaknuo s klupe. Kakvo to prijevozno sredstvo bijae to me umalo pregazilo?
Dougless je sjela pokraj njega. Ako je bio suicidalan, moda mu je najvie trebao netko s
kim bi mogao porazgovarati. Odakle ste? Zvuite kao Englez, ali takav naglasak nikad prije
nisam ula.
I jesam Englez. A kakva to kola bijahu?
U redu, rekla je uzdahnuvi. I ona je mogla igrati tu igru. To je neto to Englezi zovu
autobusom za me'ugradski promet. U Americi se to zove minibus. Vozio je prebrzo, ali po
mom miljenju, brzina motornog vozila jedina je tekovina dvadesetog stoljea koju su Englezi
uistinu prihvatili. Napravila je grimasu. Dakle, to vam je jo nepoznato? Zrakoplovi?
Vlakovi?
Jedna je stvar bila ponuditi pomo, ali ona je imala i vlastitih vanih problema koje je
morala rijeiti. Uistinu moram ii. Idemo u upni dvor pa e vikar pozvati lijenika. Zastala
je. Ili bismo moda trebali nazvati tvoju majku. Ljudi iz ovog sela sigurno su znali za ovog
ludog ovjeka koji je trao uokolo u oklopu i pretvarao se da nikad nije vidio runi sat ili
autobus.
Moju majku, rekao je mukarac, a usne su mu se razvukle u lagani smijeak.
Predmnijevam da moja majka vie nije me'u ivima.
Moda je od tuge izgubio pamenje. Dougless se smekala. ao mi je. Je li nedavno
umrla?
Na trenutak se zagledao u nebo prije nego to je odgovorio. Prije otprilike etiri stotine
godina. Na to je Dougless poela ustajati. Pozvat u nekoga.
Ali on ju je primio za ruku i nije je pustio da ode. Sjedio sam... u sobi piui pismo svojoj
majci kad sam zauo enski pla. Soba se zamraila, u glavi mi se zavrtjelo, a idui sam as
stajao iznad ene " vas. Pogledao ju je s molbom u oima.
Dougless je pomislila kako bi bilo puno lake ostaviti ovog ovjeka da ne izgleda tako
boanstveno. Moda vam se zacrnilo i ne sjeate se da ste se odjenuli i krenuli u crkvu.
Zato mi ne kaete gdje ivite da vas mogu otpratiti kui?
Kad sam bio u toj sobi, bila je godina Gospodnja 1564.
Sumanut je, pomislila je Dougless. Lijep, ali lud. Ba sam takve sree.
Do'ite sa mnom, rekla je blago kao da govori djetetu koje se sprema zakoraiti preko
litice. Pronai emo nekoga da vam pomogne.
Brzo je ustao s klupe dok su mu plave oi sijevale. Zbog njegove veliine, ljutnje koja je
isijavala iz njega, a da se ne spominje to to je nosio elini oklop i ma koji je izgledao otar kao no, Dougless je ustuknula.
Jo nisam spreman za Bedlam1, gospo. Ne znam zato ni kako dospjeh ovamo, ali znam
tko sam i otklen potjeem.
Iznenada je Dougless osjetila da e prsnuti u smijeh. I doli ste iz esnaestog stoljea. Iz
vremena kraljice Elizabete, zar ne? Prve Elizabete, naravno. O, Boe! Ovo e biti najbolja
Douglessina dogodovtina ikad. Ostavljena sam ujutro, a sat vremena kasnije duh mi dri ma
pod grlom. Ustala je. Hvala vam, gospodine. Neizmjerno ste me razveselili. Sad u nazvati
sestru i zatraiti od nje da mi poalje deset funti " ni manje ni vie " onda u uloviti vlak do
hotela u kojem smo odsjeli Robert i ja. Uzet u avionsku kartu, a zatim idem kui. Sigurna
sam da e mi se nakon dananjeg dana ostatak ivota initi neuzbudljivim.
Okrenula se od njega, ali preprijeio joj je put. Iz hlaa je izvukao konu torbicu, otvorio
je, izvadio iz nje nekoliko novia, a zatim ih utisnuo u Douglessinu ruku i stisnuo joj prste u
aku.
Uzmite deset funti, eno, i nestanite. Ne biti primoran sluati tvoj zlobni jezik vrijedi
toliko i vie od toga. Zaklinjat u Boga da te preobrati u tvojoj zloi.
Bila je u iskuenju da mu baci novac natrag, ali druga joj je mogunost bila da ponovno
nazove sestru. To sam ja, zla vjetica Dougless. Ne znam to e mi vlak kad imam savreno
dobru metlu. Poslat u tvoj novac vikaru. Zbogom i nadam se da se vie nikad neemo sresti.
Okrenula se i napustila crkveno dvorite upravo u trenutku kad se vikar vratio s vodom.
Nek' se netko drugi bavi njegovim fantazijama, mislila je. Taj je ovjek vjerojatno imao cijeli
koveg pun kostima. Danas je elizabetinski vitez, sutra Abraham Lincoln ili Horatio Nelson,
jer on je ipak Englez.
Bilo je jednostavno pronai eljezniku postaju u malom selu te je otila do altera kupiti
kartu.
To je tri funte i ezdeset penija, rekao je slubenik za alterom.
Dougless nikad nije uspjela razlikovati engleski novac. inilo se da postoji toliko kovanica
s istom vrijednou pa je gurnula kovanice koje je dobila od onog ovjeka u otvor prozoria.
Je li ovo dovoljno?
Slubenik je pogledao tri kovanice jednu za drugom, polako ih je preokretao i paljivo
razgledavao. Nakon nekoliko trenutaka pogledao je u Dougless, a zatim se ispriao.
Vjerojatno e me uhititi zbog pokuaja koritenja krivotvorenog novca, Dougless je
pomislila dok je ekala da se ovjek vrati. Uhienje bi predstavljalo prikladan kraj savrenog
dana.
Nakon nekoliko minuta, do altera je doao ovjek sa slubenom kapom na glavi. Ne
moemo ovo primiti. Mislim da biste ih trebali odnijeti Oliveru Samuelsonu. Nalazi se odmah
iza ugla s vae desne strane.
Hou li za te kovanice dobiti iznos dovoljan za kartu?
Uvjeren sam u to, odgovorio je vedro kao da je uo dobru alu koju je samo on razumio.
Hvala vam, promrmljala je Dougless dok je uzimala kovanice. Moda bi trebala nazvati sestru i zaboraviti kovanice. Bolje ih je pogledala, ali izgledale su strano ba kao sve strane
kovanice. S uzdahom je skrenula desno i dola do trgovine. Na oslikanom prozoru trgovine
pisalo je Oliver Samuelson, numizmatiar.
U trgovini je za stolom sjedio elavi mali mukarac s draguljarskim povealom na sjajnom
elu. Izvolite? upitao je nakon to je Dougless ula.
Slubenik na eljeznikoj postaji poslao me k vama. Rekao je da biste mi za ovo mogli
dati iznos dovoljan za kartu.
Uzeo je novie i pogledao ih pod draguljarskim povealom. Ubrzo se poeo tiho hihotati.
Kartu za vlak, uistinu.
Podigao je pogled. U redu, gospo'ice, rekao je. Dat u vam pet stotina funti za svaki od
ovih, a ovaj vrijedi otprilike pet tisua funti. Ali nemam toliko novca ovdje. Moram nazvati
neke ljude u Londonu. Moete li novac priekati nekoliko dana?
Dougless je na trenutak ostala bez rijei. Pet tisua funti?
U redu, est tisua, ali ni ilinga vie.
Ja... ja...
elite li ih prodati ili ne? Nisu protuzakonito steeni, zar ne?
Ne, barem ne mislim da jesu, proaptala je Dougless. Ali moram razgovarati s nekim
prije nego to ih prodam. Sigurni ste da su originalni?
U pravilu, srednjovjekovni novii nemaju toliku vrijednosti, ali ovi su rijetki i savreno
su ouvani. Da nemate sluajno jo koji?
Zapravo, mislim da ih je jo nekoliko. Moda i puna vrea, pomislila je.
ovjek joj se nasmijeio kao da je unijela radost u njegov ivot. Ako imate novi od
petnaest ilinga s kraljicom na brodu na njemu, dajte da ga vidim. Ne mogu si ga priutiti, ali
siguran sam da mogu pronai kupca.
Dougless je krenula natrake prema vratima.
Ili dvofuntenjak, rekao je. Volio bih imati novi od dvije funte sa slikom Edwarda
VI.
Kimajui glavom Dougless je izala iz trgovine. Kao omamljena uputila se natrag prema
crkvi. Nije bio u crkvenom dvoritu pa se nadala da nije otiao. Ula je u crkvu i tamo ga je
nala kako klei ispred bijele grofovske grobnice ruku sklopljenih i glave pognute u molitvi.
Vikar je istupio iz sjene kako bi stao pokraj nje. Tu je otkad ste otili. Pokuao sam, ali
nisam uspio postii da ustane. Neke velike brige mue tog jadnog ovjeka. Okrenuo se
prema njoj. On je va prijatelj?
Ne, zapravo, upoznala sam ga tek jutros. Mislila sam da je odavde.
Vikar se nasmijeio. Moji upljani rijetko nose oldope. Pogledao je na sat. Moram ii,
ali hoete li vi ostati s njim? Iz nekog razloga ne elim ga ostaviti samog.
Dougless je rekla da e ostati s njim, a zatim je vikar izaao iz crkve i ostavio je samu s
ovjekom zaokupljenim molitvom. Tiho mu je prila i stala iza njega. Tko ste vi?
proaptala je.
Nije otvorio oi, rasklopio ruke pa ak ni podignuo glavu. Ja sam Nicholas Stafford, grof
od Thornwycka.
Dougless je trebao koji trenutak da se prisjeti gdje je ve ula to ime, a zatim je pogledala
mramornu grobnicu. Duboko urezano gotikim slovima stajalo je ime, Nicholas Stafford, grof od Thornwycka. A skulptura je cijelog tijela mukarca na vrhu grobnice na sebi imala
potpuno istu odjeu kao ovaj ovjek. A lice isklesano u mramoru bilo je njegovo lice.
Daltoni thumbnail
Ideja da je uistinu dosao iz proslosti, da je bio zivuci duh, bila je vise nego to je Dougless
bila u stanju shvatiti. Duboko je udahnula. Nemate nikakav identifikacijski dokument, zar
ne? upitala je pokusavajuci malo razvedriti situaciju.
Podigavsi glavu otvorio je oci i zagledao se u nju. Zar sumnjate u moju rijec? ljutito je
upitao. Vi, vjetica koja mi je ovo ucinila, usu'ujete se sumnjati u mene? Da se ne bojim da
ce i mene optuziti za vjesticarenje, prokazao bih vas i ostao gledati kako gorite.
Stojeci tamo bez rijeci i s mislima koje su se vrtoglavo rojile, Dougless je gledala kako se
on okrece od nje i ponovno zapocinje s molitvom.

Ostatak ove prelepe knjige vam postavljam na fejs..Ja sam osvanula dok je nisam procitala ali nisam mogla da je ispustim iz ruku..😳
Edited by Daltoni - 9 years ago
nn027 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Trailblazer Thumbnail + 2

Originally posted by: Bikica

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvecen Svetom Trifunu, koji se u narodu slavi kao zastitnik mnogih zanata.
Postoji verovanje, ako na danasnji dan pada sneg ili kisa, bice kisna i rodna godina, ako je vedro, godina ce biti susna i nerodna.

Praznici hriscanske ljubavi 14. februara (po starom, 1. februara).

Praznici Sveti Trifun, koji slave pravoslavni vernici i/ili Sveti Valentin, koji je deo zapadne tradicije, obelezavaju se istovremeno, kao zastitnici iskrene ljubavi svih hriscana.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomucenika, koji je stradao za hriscansku veru, ne iskljucujuci njegov znacaj i kao zastitnika bracne ljubavi i vernosti, koje su deo hriscanske propovedi.
Prema hriscanskom ucenju, bracna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o cemu u svojim delima najbolje svedoce Hristovi velikomucenici, medju kojima je i sveti Trifun.
Sveti Trifun ziveo je u trecem veku, a rodjen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili vrlo pobozni i tu poboznost su preneli i na svog sina.
U svom zivotu bavio se domacom ekonomijom i cuvanjem gusaka, ali posto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom cudotvorstva, te je svojim molitvama lecio mnoge bolesnike od raznih bolesti.
Po predanju Sveti Trifun, je izmedju ostalih iscelio i Gordu, kcerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke teske dusevne bolesti od koje nijedan lekar nije mogao da je izleci. Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strasno mucenje i na kraju umro.
Srpska pravoslavna crkva, verujuci u cudnu moc molitvenog zastupnistva svetog mucenika Trifuna, ustanovila je narociti molitveni cin, koji se vrsi sa njivama, bastama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zastitnikom poljskih useva.
Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kisa, bice kisna i rodna godina, ako je vedro, godina ce biti susna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostionicari, a on je i zastitnik grada Kotora.
Zitija i hriscansko stradanje oba svetitelja oisana su i u Ohridskom prologu vladike Nikolaja Velimirovica, prema kome je velikomucenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od maca hristobornog rimskog cara Dakija.
Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moci svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu cuvao guske i jedini je mogao pomoci bolesnoj kceri cara Gordija.
Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rodjen.

------------------------ --------------------------------
Sveti Valentin, kako pise vladika Nikolaj, bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, cime je mnoge preobratio u hriscansku veru.
Valentin je sa svojim sledbenicima posecen macem 273. godine, zapisano je u Prologu.
Po zapadnohriscanskom verovanju Valentin je mucenik iz 3. veka nove ere. Priznat je kao svetitelj koga su postovale sve mlade devojke nesrecne u ljubavi. Kada je u starom Rimu, imperator Klaudije II zakljucio da su neozenjeni muskarci bolji ratnici od onih koji imaju zene i porodicu, zabranio je brak mladim muskarcima, kako bi oni bili njegovi potencijalni vojnici. Zato je Valentin u tajnosti vencavao mlade parove, sve dok ga nisu otkrili. Klaudije je naredio da ga ubiju, sto je i ucinjeno 14. februara 269. godine nove ere. Po legendi, Valentin je pred smrt poslao slepoj tamnicarevoj cerki pismo u kojem se nalazio safran i zahvalnost na njenoj ljubaznosti. Onda se desilo novo cudo, jer ona je progledala posle tog njegovog cudotvornog pisma.
Veruje se da, od tada muskarci na taj dan svojim "draganama" salju ljubavne poruke.
Praznik zaljubljenih
Obicaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potice iz vremena anticke Grcke i Rima, kada su slavljena bozanstva plodnosti i zastitnici svetosti braka.
Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, obicaji su razliciti i sve vise se vezuju za potrosacko drustvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan postuje pretezno vekovna tradicija crkve.
Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandzije, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.

Hvala Biki,na podsecanju na Svetog Trifuna i dan zaljubljenih ❤️ 🤗
Edited by nn027 - 9 years ago
nn027 thumbnail

Originally posted by: Bikica

Samo upadam,u poslu sam...😊
Nesto novo izaslo a tu su nasa dva- savrseni i lepi❤️❤️

5. Vivian Dsena
After playing a vampire in a show, Vivian won over many fans with his eccentric and powerful role in Madhubala-Ek Ishq Ek Junoon. He is best known for his butch personality with a gentle dimpled smile.

6. Barun Sobti
Eyes that could petrify and a smile that could kill! This charmer has best of both the worlds. That dimpled smile has worked way too well for this otherwise intense looking actor. He won a million hearts flaunting his stimulating smile on the show 'Iss Pyaar Ko Kya Naam Doon?

Hvala Biki 😃
nn027 thumbnail

Originally posted by: Daltoni

A evo i od mene jedan pokloncic za vas povodom dana ljubavi 😉 ..Malo ce potrajati ali vredece na kraju...

JUDE DEYERAUX
PRINC NA
BIJELOM KONJU

ENGLESKA 1564.
Nicholas se pokusavao usresreditii na pismo majci, pismo koje je vjerojatno bilo
najvazniji dokument sto ce ga ikad napisati. Sve je ovisilo o tom pismu: njegova cast,
njegova imanja, buducnost njegove porodice " i njegov zivot.
No dok je pisao, zacuo je zenski plac. Iznerviran, ustao je od grubo izradjenog malog stola i
bacio pogled na dvoriste ispod kroz maleni otvoreni prozor. Njime su hodala cetiri muskarca,
ali nije bilo znaka bilo kakve zene. Osim toga, Nicholas se nalazio tri sprata vise pa je nikako
nije mogao cuti. Prostorija je imala tako debele zidove da u nju nisu dopirali nikakvi zvukovi
izvana, a hrastova su vrata bila teska i pojacana zelezom.
To nije zena s ovog svijeta, rekao je sam sebi i osjetio kako ga prolaze srsi kad se
prekrstio. Seo je za sto i ponovno poceo pisati.
Ali onog trenutka kad je seo, ponovno ju je cuo. Njezin je plac isprva bio tih, ali postupno
je postajao sve glasnijim.

Hvala Dal. 🤗 Ljubavna prica za nas 😃
Bikica_Biki thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Sparkler Thumbnail Commentator Level 1 Thumbnail
Evo me drugari tek sad zavrsila...ni jela uopste nisam od jutros😕
Sad sam upala da postavim u FC Prats-pa da postavim i kod nas😊

@Dal❤️ draga hvala na prici,ja cu je verovatno procitati,nocas sigurno ovaj deo ovde sto si postavila a dalje cu videti to na fb sto si poslala.😉
Hvala draga od srca🤗

---------------------------
Volite i budite voljene uvek❤️🤗
---------------------------

Neka dragi vasi partneri vas obasibaju svakodnevno ❤️s'ljubavlju,❤️a ne samo za dane praznika🤗

Edited by Bikica - 9 years ago
Bikica_Biki thumbnail
Jos...😉
❤️
[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=H8DvAhbwvsA[/YOUTUBE]

Bikica_Biki thumbnail
I kada sam skoro sve ostalo je i ovo
ps.danas je Prats❤️ bila na redu za rad,njoj sam posvetila svu paznju😳

Daltoni thumbnail

"Sto ako su vas sl*gali da se od ljubavi ne zivi?
Meni je mater jednom rekla da se od ljubavi zivi, a od para prezivljava. Ja njoj virujem.
Zato sto nigdje toliko ljubavi nisam vidjela kao u stanovima od 30 kvadrata i bolesnikim posteljama.
Sto ako su vas sl*gali da prestane vremenom, da ce joj se 'smijati jednog dana' i zaboraviti je?
Ni jedna nasa mlada ruka ne drzi cvrsto onu drugu kao to se drze dvije staracke.
Sto ako su vas sl*gali da trebate naci sebi ravnog?
Meni nisu uspjeli sl*gati tako nesto, jer nikad nisam vidjela toliko prkosa i borbe, kao u ljubavima koje su susjede i strine osu'ivale sa prozora. Kao da su one mjerilo vasih zivota.
Sto ako su vas sl*gali da ljubav mora nositi vasu naciju i vjeru?
U novinama i pricama su propali, a ja sam na svoje oci vi'ala one najvece ljubavi, najljepsu djecu, najvise odricanja i zrtve bas kod takvih. I da, oni su sretni. Daleko od svih koji su ih se zbog njihove ljubavi odrekli. I onih kojima je njihova mijesana ljubav propala, bas kako bi propala i da nije bila mijesana.

Sto ako su vas sl*gali da morate do 25.? Do 35? Do 40, jer je krajnje vrijeme?
Mene nisu uspjeli, jer nitko mi nije tako stvarno i realno pricao o ljubavi kao ona koja je svoju pronasla sa 50. I sada mu trci u zagrljaj kao djevojica od 15 godina.

Sto ako vam cijelo vrijeme lazu? Sto ako vas cijelo vrijeme pokusavaju uvjeriti da je ljubav ono to su oni nekad imali, i sad vise nemaju jer prestane 'kada sirotinja udje na vrata', 'kada dodju djeca', 'kad treba vratiti kredit', 'kada ga izoblici bolest', 'kad vise ne moze da spava s tobom tri puta dnevno'.

Nemojte vjerovati ni meni. Vjerujte samo sebi. Drzite svoju ljubav cvrsto; rukama, nogama, noktima. Jer ona nece prestati, nego ce ojacati, bas kad do'u djeca. Bas kad sirotinja udje na vrata. Bas kad bude trebalo vratiti kredit. Bas kada on bude bolestan. Bas kada ne bude mogao spavati s tobom tri puta dnevno.

I mozda niste svi napravljeni u ljubavi, ali pravite novu djecu u ljubavi. Ili ih nemojte praviti. Nekim ljubavima ona nisu ni potrebna.

Samo nemojte dozvoliti da vam lazu. Drugi nam se mijesaju u plate, skolovanje, posao, zdravlje, oblacenje, prehranu, utjecu na polovinu naseg zivota jer je svijet takav.
Ali svoju ljubav nikome ne dajte. Jer je to najvise sto cete postici u zivotu.
Hebes ti platu od deset tisuca kuna ako ce na kraju dana uci u prazan stan s vrecicama najnovije odjece koju nema tko skinuti.
I sve pare ovog svijeta, ako ih nemas s kime podijeliti.
Jer, od ljubavi se zivi. Od para se prezivljava, i s parama se izivljava"
Edited by Daltoni - 9 years ago
Bikica_Biki thumbnail
ah...my Good❤️
Kad odem u fan club...nagledam se...tako se zasladim...bojim se na kraju da ce mi oci tako sevati☢️da necu moci ni epizode gledati a tek od prevelike kolicine slatkisa ...samo dijabetes zaraditi
ali sta da radim kada ne mogu da odolim nekim indian slatkisima ☺️

Edited by Bikica - 9 years ago