EX YU SCENARIO MALE NEVESTE #2 - Page 111

Created

Last reply

Replies

1.1k

Views

88.8k

Users

21

2.9k

Frequent Posters

dadisabih thumbnail
13th Anniversary Thumbnail Voyager Thumbnail
Posted: 12 years ago

Tokom pet dana praznika Diwali, indijski trgovci prodaju tone zlata.Tako stoji u vijestima.Zato su Shekarovi, An darovali zlato, i cini mi se od svakog je dobila po nesto😊 sem od tikveSanchi

dadisabih thumbnail

U mnogonacionalnoj Indiji, gdje su odvojene knezevine stoljecima bile izolovane jedna od druge, koristili su se brojni kalendari: solarni, lunarni i lunarno-solarni. Interesantan je tradicionalni induski kalendar, koji se i do danas koristi u religiji.

Lunarnih 12 mjeseci induskog kalendara cine lunarnu godinu od 354 dana. Za njeno poravnanje sa solarnom godinom na svakih trideset mjeseci dodaje se jos jedan, 13. mjesec.

Pocetkom svakog mjeseca, u dane mladog mjeseca i punog mjeseca, odredjuju se datumi praznika, prema njima se odredjuje pocetak postova, odlazenje u hramove i domaci obredi. Tako, na primjer, svaka noc u periodu mladog mjeseca odredjena je za poklonjenje Sivi. Broj induskih bogova i boginja, koji odgovaraju praznicima je veliki, ali evo najvaznijih.

Pocetak godine prema induskom kalendaru obicno pada u vrijeme najtoplije sezone (april-maj), u mjesecu vajsakva. Pocetak godine tradicionalno obiljezavaju trgovci, koji postuju boga Ganesi i kome zrtvuju knjigovodstvene knjige.

Posle ovog mjeseca slijedi dzjaistha (maj i jun) u kome ima malo praznika, zato sto dospijeva u vrijeme najvece vreline u godini. U mjesecu asarha (juni i juli) praznuje se najveci praznik u cast boga Dzagasnatha. Statuu boga postavljaju na sareno ukrasena seoska kola i nose na kupanje, a zatim odlaze iz hrama u goste svojim srodnicima.

U mjesecu sravane (juli i avgust), koji pada u vrijeme kisa, obiljezavaju dan rodjenja Krisne, jednog od ovaplocenja boga Visne. Praznuje se taj dogadjaj osmog dana posle punog mjeseca, postom i prinosenjem svakakvih jela.

Dan rodjenja drugog boga Ganesa praznuje se mjeseca bhadre (septembar i oktobar). zeleci da od Ganesa izmole bogatstvo i blagostanje, domacice pripremaju za taj dan slatki veliki tanjir pirinca. Posle simbolicne trpeze boga, jelo iz tanjira pojeli bi svi clanovi porodice.

Jesenjeg mjeseca asvin (septembar i oktobar) u juznim dijelovima Indije prinose se zrtve boginjama Laksmi i Sarasvati. U sjevernim dijelovima Indije obiljezava se praznik u cast boga Durgi. Figurice bogova napravljene od gline iz svete rijeke Ganga, u ogromnom broju postavljaju se na ulicama za sveopste razgledanje. Pored pravljenja boginja vrse se bogosluzenja, a u hramovima zreci (bramani) prinose boginji hranu od onih koji su joj donijeli poslednjeg dana praznika. Statuu boginje postavljaju na camac i pustaju toku rijeke. U te dane djacima pocinje jesenji raspust, u gradovima se odvijaju pjesnicki i plesni festivali, teatarske predstave. Rodjaci i prijatelji idu u goste jedni drugima i izmjenjuju pozdrave.

Induska jesen se okoncava praznikom sabora bogate zetve pirinca, koji se praznuje u mjesecu agrahajna (novembar i decembar) i mjesec pauza (decembar i januar).

Dolazak proljeca praznuje se u mjesecu magh (januar i februar) i mjesecu phalgun (februar i mart). U Bengaliji u tom periodu obiljezava se praznik u cast boginji nauke i umjetnosti Sarasvati. Ucenici, odjeveni u nove zelene kostime, donose svoje udzbenike, sveske i pera, kojima ce se koristiti na ispitima na kraju godine, prinose statui boginje i molile je za pomoc.

U proljece se, takodje, poslije punog mjeseca phalgun (februar i mart), obiljezava praznik posvecen bogu ljubavi Kamu. Na sjeveru zemlje taj praznik posvecen je Krisni. Statuicu, koja predstavlja boga, stavljaju na ljuljasku, otuda naziv tom prazniku „praznik ljuljaski". Slijedi zatim veseli tradicionalni praznik, svi zitelji Indije posipaju jedan drugog crvenim prahom i polivaju se obojenom vodom.

U mjesecu cajtra (mart i april) slave boga Sivu, u ciju cast u mnogim selima udaraju u bubnjeve i oglasavaju se glasom pjevca, igraju ritualne plesove.

dadisabih thumbnail
Danas sam se ismijala a i razalostila zbog AnSh Oboje imaju ciste duse i bistre misli, i bez obzira koje iskusenje, ispostovali su obicaje👏 njima ne treba kontrola ni cuvari👏
kop93 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Sparkler Thumbnail

Originally posted by: Daltoni

Mislim da su je iskljucili iz serije..I meni je zao sto je nema..😭

Glumica sto glumi Puli ima problema sa zdravljem,zato je i napustila seriju.Imala je mjesec dana temperaturu koju su jedva joj skinili u bolnici,ali zato joj je organizam jako oslabio.E sad neznam dali se oporavila i dali ce se vratiti na An vjencanje.Prije 3 mjeseca sam to citala na forumu.
dadisabih thumbnail
Sad sam procitala prevod na online, TIKVA SANCHI prijeti, eto sanse J🐷, posto ova kaze da ce se udati za razvedenog🤣 a za dva puta razvedenog🤣al ce usreciti prvo sebe pa one oko sebe🤣 eto ti Dadisa moderna snaha, pa ces ti njoj praviti rucak i stajati pored stola dok je budes sluzila🤣
jagoda thumbnail
Ima li koga ? Vi redovno pratite, a ja samo povremeno uskocim pa nemam pojma sta se desava. Nemam cak ni vremena da procitam vase postove. Hoce li mi neko reci, ko je Minu iz Sivove porodice ? Koja od njih dve ga je rodila ? Ne mogu da ih pohvatam ko je kome sta 😕 Sivova porodica mi deluje skroz otkacena, ali nisam povezala u kakvim odnosima su te dve zene. Izgleda da Minu ne voli Anandi, nadam se da nece i u toj porodici prolaziti kao u Singovoj. To bi zaista bilo preterano za jedan zivot.
Vidim da vi pratite kod indijaca nove epizode, da li se to Jagat razveo i sa Gauri ? Ako je tako, ne mogu da verujem posle onolike ljubavi i sta je sve uradio zbog nje, mozda bi to bila kao neka vrsta kosmicke pravde.
kabakaba4 thumbnail

Originally posted by: jagoda

Ima li koga ? Vi redovno pratite, a ja samo povremeno uskocim pa nemam pojma sta se desava. Nemam cak ni vremena da procitam vase postove. Hoce li mi neko reci, ko je Minu iz Sivove porodice ? Koja od njih dve ga je rodila ? Ne mogu da ih pohvatam ko je kome sta 😕 Sivova porodica mi deluje skroz otkacena, ali nisam povezala u kakvim odnosima su te dve zene. Izgleda da Minu ne voli Anandi, nadam se da nece i u toj porodici prolaziti kao u Singovoj. To bi zaista bilo preterano za jedan zivot.
Vidim da vi pratite kod indijaca nove epizode, da li se to Jagat razveo i sa Gauri ? Ako je tako, ne mogu da verujem posle onolike ljubavi i sta je sve uradio zbog nje, mozda bi to bila kao neka vrsta kosmicke pravde.

Jagoda, dosla si na pogresnu adresu. Nisi se dugo javljala a mi presli na EX YU 3. Idi tamo, gde smo vec na 56 str. Ovde ti se ne mozemo javiti.
VIDIMO SE TAMO!
jagoda thumbnail

Originally posted by: kabakaba4

Jagoda, dosla si na pogresnu adresu. Nisi se dugo javljala a mi presli na EX YU 3. Idi tamo, gde smo vec na 56 str. Ovde ti se ne mozemo javiti.
VIDIMO SE TAMO!

Hvala sto si mi rekla misam imala pojma. Vi se selite kao ptice selice :))