Originally posted by: Daltoni
Ja mislim da joj to nije bio cilj..ona i naglasava da Kristijan tako vidi samog sebe, kao emotivnu nakazu, kao izopacenika, ali samo Kristijan to misli o sebi , ni Ana, ni njegov psihijatar to ne misle..on u knjizi pomaze Ani da pronadje svoj ukus, ona uziva u vezivanju, u svim tim igricama sa spravicama i jedino joj smeta kad Kristijan ugrozava njen privatni prostor,smatrajuci ga lepom igrackom kojom moze da se poigra i ode kuci ostavljajuci ga do sledeceg zakazanog susreta..ali u knjizi se tu desila Elina masta i Kristijan se zaljubljuje u Anu, on je zeli svakog trenutka, potrebna mu je kao vazduh i ta ga spoznaja boli..Kad se ona ponasa kao razmazeno dete i uradi nesto nezrelo on je kaznjava ispunjavajuci svoju fantaziju koja po opisima u knjizi ne ostavlja modrice, niti krv, cak ni otisak dlana a sigurna sam da znas kako izgleda kad zrtva nasilja dodje kod lekara da joj se ukaze pomoc..Ana nije cak ni obelezena tim ujedima i takozvanim udarcima po zadnjici..dakle, rec je o Elinoj mastovitosti i subjektivnom osecaju o tome kako Kristijan pokazuje svoju dominantnost...
Ono o cemu ti govoris je iz stvarnog zivota, nasilni partner, bez kontrole i sa zeljom da se na nekome iskali..ne ovaj fiktivni lik koji na kraju postaje pajac i papucar..ali hej, to je samo masta...😆
on i jeste emotivno osakacen,on se odlicno vidi.Ne pomaze on Ani da pronadje svoj ukus,on uziva u tome i psihicki je ubjedio da i ona to voli i zeli
Dal,samar takodje ne ostavlja krv i modrice,da li je moguce da ti ono sto ne ostavlja krv i modrice ne smatras nasiljem 😕
stavis mokar sapun u najlonsku carapu i udaras nekog do besvijesti,ubijes duh u njemu,nema krvi i modrica
verbalno nekog zlostavljas,nema krvi i modrica
psihicki vrsis nasilje nad nekim,ponizavas,vrijedjas,nema krvi i modrica
cupanje za kosu,ne ostavlja mdrice i krv
puno je nasilja koje ne ostavlja modrice i krv
nije to njegova dominantnost,to je nasilje,psihicko i fizicko,koje je ona umotala u ljubav
a ti upravo govoris onako kako ti je ona servirala 😕 uticala je na tebe i to puno
nasilje je nasilje,sa modricama ili bez modrica,...
Sustina je upavo u ovome sto ti pises,ali on je samo pljesnuo po gu... nema modrica
Sve bi bilo lijepo kada bi ljudi to procitali kao stivo,da kazu ok,to je samo necija masta
Ali nece,poistovjetit ce se I i poceti traziti opravdanje za nasilje.Eto,prva ti opravdavas sto je pljesnuo.Nasilje ne moze biti vece,manje,opravdano.Takvo je kakvo je,nesto grozno,strasno
Pa da li znas da sutra nekoj budali moze pasti napamet da tako uzdigne pedofila i smisli neku opravdavajucu pricu.Zasla je spisateljica u opasne vode a ja bi joj pozeljela jednog sado-mazo pa nek ga pretvori u Zucka 😡
U stvarnom zivotu je sve bas tako kao sto kazes i ne, ne podrzavam nasilje i ne smatram da bilo kakvo ponasanje izvan zeljenog, nanosenje boli, ili maltretiranje moze biti prihvatljivo...Ali , govorim ti o knjizi, o onome sto je Eli zelela da prikaze..Pa pobogu Kristijanov vozac i domacica kazu Ani da je on dobar covek..On sebe vidi kao izopacenika, tu Eli otvara prozor da ga mi vidimo kao nekoga koga treba zastititi od samog sebe..U realnom zivotu,takvi ljudi lazu ako kazu da misle za sebe da nesto sa njima nije u redu..Moja sestra je bila u dugoj vezi sa takvim tipom (ne sado -mazo vec zlostavljacem i opsednutom osobom) i znam svaki detalj o takvim poremecenim budaletinama.. Dakle, govorim o knjizi, i ne opravdavam Kristijana, Eli to radi, svojim pisanjem pravi repliku palog andjela koji samo zeli da bude voljen..kao sto je i sustina bajke "lepotica i zver" ili bilo koje price o vampirima..Da u druga dva dela Kristijan je doziveo veliku promenu. Promenila ga je u drugacijeg coveka. Cak se i potrudila da relativizuje sve ono sto ga je ucinilo mracnim u prvoj knjizi. Spisateljica je odustala od prvobitnog Kristijana.
Lepo si rekla..ona je isla u toliku krajnost da je cak Ana pocela da trazi od njega da je ispljeska, da je odvede u crvenu sobu, veze lisicama, bicuje po intimnim delovima...devojka koja je prilikom gubljenja nevinosti dozivela dva org**ma..ako to nije masta, ja ne znam sta je..😕