Returning of the written off #68 Invited only - Page 58

Created

Last reply

Replies

1k

Views

54.7k

Users

6

2.6k

Frequent Posters

Daltoni thumbnail
13th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Engager Level 1 Thumbnail
Posted: 10 years ago

Originally posted by: Kety76

i zabole je uvo sto neki nisu shvatili da je to samo izmisljotina
a moguce je jos nesto,mozda je ona i krenula da pise o tom svijetu,nasilju,
zacaranom krugu zrtve i zlostavljaca,bar se meni ucinilo tako u prvom dijelu,
bilo je puno dobrih elemenata da objasni taj odnos zavisnosi jednog o drugom
ali to nije komercijalno,moguce da su joj dobro platili da to promjeni zbog tiraza
a i buduceg scenarija za film
para vrti gdje burgija nece,uvijek bilo

Ja mislim da ni prva knjiga nije bila realna..barem ne kako si nam ti opisala te sado-mazo veze..Zapravo, mogla bi jos nesto da nam kazes o tome iz stvarnog zivota..kako se sve to zavrsava..brakom i takvim sporazumnim ponasanjem u nedogled ili obicno u klinickom ,kako ja predpostavljam ..?
Kety76 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Commentator Level 2 Thumbnail

Originally posted by: Daltoni

U stvarnom zivotu je sve bas tako kao sto kazes i ne, ne podrzavam nasilje i ne smatram da bilo kakvo ponasanje izvan zeljenog, nanosenje boli, ili maltretiranje moze biti prihvatljivo...Ali , govorim ti o knjizi, o onome sto je Eli zelela da prikaze..Pa pobogu Kristijanov vozac i domacica kazu Ani da je on dobar covek..On sebe vidi kao izopacenika, tu Eli otvara prozor da ga mi vidimo kao nekoga koga treba zastititi od samog sebe..U realnom zivotu,takvi ljudi lazu ako kazu da misle za sebe da nesto sa njima nije u redu..Moja sestra je bila u dugoj vezi sa takvim tipom (ne sado -mazo vec zlostavljacem i opsednutom osobom) i znam svaki detalj o takvim poremecenim budaletinama.. Dakle, govorim o knjizi, i ne opravdavam Kristijana, Eli to radi, svojim pisanjem pravi repliku palog andjela koji samo zeli da bude voljen..kao sto je i sustina bajke "lepotica i zver" ili bilo koje price o vampirima..

Dal,pokusavam da ti kazem da nema zeljene boli,normalna osoba ne uziva u boli,to joj ne donosi zadovoljstvo.Postoje osobe koje kazu da je to ok,ali one su zrtve,jer smatraju da je ok da ih se kazni jer su pogrijesili i zbog grske je ok da dozive bol.Ali nije ok.Nasilni tipovi gotovo uvijek izigravaju dobrice,uzorni su ocevi,radne kolege,poslodavci,a iza vrata svog doma monstrumi.To sta kazu njegov vozac i kucna pomocnica nema blage veze sa tim kakav je on.On je i najbolji poslodavac i svasta nesto,ali to nije nikakvo mjerilo da nije nasilnik,a jos manje da li je dobra ili losa osoba.To sto si poznavala nekog takvog ne znaci da znas detalje o tim poremecajima,to je vlo kompleksno.Ti znas ono sto si vidjela ili cula od nje ili drugih,ali vjeruj mi to nije ni hiljaditi dio onog sto se desavalo.Zrtva nikad,ali bas nikad ne iznosi sve detalje onoga sto je prezivjela.
Nije ona napravila repliku palog andjela,to joj nije bio cilj,da je to htjela,a to bi bilo idealno,prica bi isla u sasvim drugacijem smjeru.Njih dvoje bi prosli dugogodisnji put izljecenja,terapija,borbi,kao kad se ovisnici lijece.Ona se odlucila za onaj drugi,nemoguci,koji salje poruku ako se nasilnik zaljubi i vi mu pruzite ljubav i razumjevanje za njegovo nasilnicko ponasanje,on ce se promjeniti i pretvoriti u macica
Sustina je da je knjiga komercijalna,ona je zgrnula pare,ali knjiga nije za svakoga,vecina bi je trebala u sirokom luku zaobici.

Daltoni thumbnail

Originally posted by: nn027

Da u druga dva dela Kristijan je doziveo veliku promenu. Promenila ga je u drugacijeg coveka. Cak se i potrudila da relativizuje sve ono sto ga je ucinilo mracnim u prvoj knjizi. Spisateljica je odustala od prvobitnog Kristijana.

Lepo si rekla..ona je isla u toliku krajnost da je cak Ana pocela da trazi od njega da je ispljeska, da je odvede u crvenu sobu, veze lisicama, bicuje po intimnim delovima...devojka koja je prilikom gubljenja nevinosti dozivela dva org**ma..ako to nije masta, ja ne znam sta je..😕
Kety76 thumbnail

Kad si malo pre pomenula pedofile, odmah sam se setila filma "Lolita" gde je devojcica predstavljena kao predator tj. ona sama izaziva to sto je odrasli muskarci toliko zele
🤢

to je to a mi smo u praksi imali toliko slucajeve gdje su nam pokusali prodati takva sh..a 😡 znas ono gdje se pravdaju da je djevojcica od 7-8 god,namjerno zavodila matorog jarca 😡 ili gdje zena sama trazi batine jer zna da on voli sex ot..adi a ona nece,pa je namlatio 😡
nn027 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Trailblazer Thumbnail + 2

Ja mislim da joj to nije bio cilj..ona i naglasava da Kristijan tako vidi samog sebe, kao emotivnu nakazu, kao izopacenika, ali samo Kristijan to misli o sebi , ni Ana, ni njegov psihijatar to ne misle..on u knjizi pomaze Ani da pronadje svoj ukus, ona uziva u vezivanju, u svim tim igricama sa spravicama i jedino joj smeta kad Kristijan ugrozava njen privatni prostor,smatrajuci ga lepom igrackom kojom moze da se poigra i ode kuci ostavljajuci ga do sledeceg zakazanog susreta..ali u knjizi se tu desila Elina masta i Kristijan se zaljubljuje u Anu, on je zeli svakog trenutka, potrebna mu je kao vazduh i ta ga spoznaja boli..Kad se ona ponasa kao razmazeno dete i uradi nesto nezrelo on je kaznjava ispunjavajuci svoju fantaziju koja po opisima u knjizi ne ostavlja modrice, niti krv, cak ni otisak dlana a sigurna sam da znas kako izgleda kad zrtva nasilja dodje kod lekara da joj se ukaze pomoc..Ana nije cak ni obelezena tim ujedima i takozvanim udarcima po zadnjici..dakle, rec je o Elinoj mastovitosti i subjektivnom osecaju o tome kako Kristijan pokazuje svoju dominantnost...

Ono o cemu ti govoris je iz stvarnog zivota, nasilni partner, bez kontrole i sa zeljom da se na nekome iskali..ne ovaj fiktivni lik koji na kraju postaje pajac i papucar..ali hej, to je samo masta...😆

on i jeste emotivno osakacen,on se odlicno vidi.Ne pomaze on Ani da pronadje svoj ukus,on uziva u tome i psihicki je ubjedio da i ona to voli i zeli
Dal,samar takodje ne ostavlja krv i modrice,da li je moguce da ti ono sto ne ostavlja krv i modrice ne smatras nasiljem 😕
stavis mokar sapun u najlonsku carapu i udaras nekog do besvijesti,ubijes duh u njemu,nema krvi i modrica
verbalno nekog zlostavljas,nema krvi i modrica
psihicki vrsis nasilje nad nekim,ponizavas,vrijedjas,nema krvi i modrica
cupanje za kosu,ne ostavlja mdrice i krv
puno je nasilja koje ne ostavlja modrice i krv
nije to njegova dominantnost,to je nasilje,psihicko i fizicko,koje je ona umotala u ljubav
a ti upravo govoris onako kako ti je ona servirala 😕 uticala je na tebe i to puno
nasilje je nasilje,sa modricama ili bez modrica,...
Sustina je upavo u ovome sto ti pises,ali on je samo pljesnuo po gu... nema modrica
Sve bi bilo lijepo kada bi ljudi to procitali kao stivo,da kazu ok,to je samo necija masta
Ali nece,poistovjetit ce se I i poceti traziti opravdanje za nasilje.Eto,prva ti opravdavas sto je pljesnuo.Nasilje ne moze biti vece,manje,opravdano.Takvo je kakvo je,nesto grozno,strasno
Pa da li znas da sutra nekoj budali moze pasti napamet da tako uzdigne pedofila i smisli neku opravdavajucu pricu.Zasla je spisateljica u opasne vode a ja bi joj pozeljela jednog sado-mazo pa nek ga pretvori u Zucka 😡

U stvarnom zivotu je sve bas tako kao sto kazes i ne, ne podrzavam nasilje i ne smatram da bilo kakvo ponasanje izvan zeljenog, nanosenje boli, ili maltretiranje moze biti prihvatljivo...Ali , govorim ti o knjizi, o onome sto je Eli zelela da prikaze..Pa pobogu Kristijanov vozac i domacica kazu Ani da je on dobar covek..On sebe vidi kao izopacenika, tu Eli otvara prozor da ga mi vidimo kao nekoga koga treba zastititi od samog sebe..U realnom zivotu,takvi ljudi lazu ako kazu da misle za sebe da nesto sa njima nije u redu..Moja sestra je bila u dugoj vezi sa takvim tipom (ne sado -mazo vec zlostavljacem i opsednutom osobom) i znam svaki detalj o takvim poremecenim budaletinama.. Dakle, govorim o knjizi, i ne opravdavam Kristijana, Eli to radi, svojim pisanjem pravi repliku palog andjela koji samo zeli da bude voljen..kao sto je i sustina bajke "lepotica i zver" ili bilo koje price o vampirima..
Da u druga dva dela Kristijan je doziveo veliku promenu. Promenila ga je u drugacijeg coveka. Cak se i potrudila da relativizuje sve ono sto ga je ucinilo mracnim u prvoj knjizi. Spisateljica je odustala od prvobitnog Kristijana.

Lepo si rekla..ona je isla u toliku krajnost da je cak Ana pocela da trazi od njega da je ispljeska, da je odvede u crvenu sobu, veze lisicama, bicuje po intimnim delovima...devojka koja je prilikom gubljenja nevinosti dozivela dva org**ma..ako to nije masta, ja ne znam sta je..😕

Ma ne da je masta, to je zesce shranje draga moja. U svoj ovoj prici o knjzi o Kristijau i svemu ovome, pao mi je na pamet Dostojevski. Ili recimo eto neki drugi Ruski pisac a citale ste ih sigurno. Setite se kako su oni u svojim romanima gradili glavne likove. Ova zena pojma nema . I koliko je takvih kao ona koje su sele napisale knjige i zaradile pare i nazvale se piscima. Mislim ispade da je napisati knjigu o kuvanju i roman ista stvar.
nn027 thumbnail

Moram nesto da vam ispricam . Mene je zaprepastilo ali mozda ja i nisam u "toku" jer nemam decu.
Evo o cemu se radi. Bratov sin ide u sesti razred i povremeno dodje kod mene da vezbamo matematiku. Imamo lep odnos, mislim prica samnom i sa sestrom o mnogim stvarima . Pre desetak dana imao je kontrolni i dosao da vezba. Pojma nemam kako je uopste do toga i doslo on nam je ispricao plan svog druga iz razreda. A plan je sledeci. Sad, u sestom razredu, treba se odluciti i odabrati devojcicu koju ces muvati u naredne dve godine , da bi je kresnu (povalio - mislim da se ovako nekako izrazio) na ekskurziji u osmom razredu. Ja sam pala sa stolice. Decko je smislio plan i lepo ga podelio sa decima iz razreda. Zaboravila sam pitati koliko ih je jos resilo da sprovedu taj plan. 😕
Kety76 thumbnail

Ja mislim da ni prva knjiga nije bila realna..barem ne kako si nam ti opisala te sado-mazo veze..Zapravo, mogla bi jos nesto da nam kazes o tome iz stvarnog zivota..kako se sve to zavrsava..brakom i takvim sporazumnim ponasanjem u nedogled ili obicno u klinickom ,kako ja predpostavljam ..?

ona je knjigu pocela prilicno ok,a onda je bilo kojekakvih idealizovanih scena,ali i tad sam rekla,mogle su se progutati te sladunjave doskocice,ali vec pred kraj se sjecalo da ce preci na bajku
Pocinje kao i knjiga,zaljubljivanje u nekog ko nam se cini idealan,gotovo savrsen a pomalo odsutan i dalek,mamac za zene a i muskarce.U ljudskoj prirodi je da uvijek zli otkriti vise i sta se krije iza cutljivih,samozatajnih tipova.Veza u vecini slucajeva pocinje normalno,gotovo idealno,uglavnom uz puno paznje i poklona,trazenje idealnog poslaOvo mi zovemo namamljivanje.Kad si vec slijep od ljubavi i zaljubljenosti krece se sa ubjedjivanjem i nagovaranjem,tako da zrtva stekne utisak da i sama to zeli jer se partner prvenstveno brine za njenu srecu.Takvim cinom oni vec vladaju mozgom svojih zrtava.A onda slijedi brizno udaljavanje prvo od prijatelja a onda i od porodice.Uz ubacivanje sumnje da nikom nije stalo do te osobe,osim njih samih.Vremenom zrtva pocinje i sama da vjeruje u to.Prijatelji i porodica su kod te faze nemocni,jer ih zrtva smatra neprijateljem njihove veze.Prekid kontakta sa bliskim osobama je pretposljednja karika.Posljednja je ubjedjivanje da se ne druze i ne izlaze van jer im prijeti opasnost.Zrtva se povlaci u 4 zida,ubjedjena da je partner jedina osoba koja je voli i zna sta njoj treba.Kod takvog stanja uma zlostavljac moze raditi od zrtve sto god pozeli.Jednostavno postano ovisne o njima,kao zrtva tako i zlostavljac.To je taj zacarani krug iz koga se zrtva tesko moze izvuci.Cak i kad zavrse u bolnici,pretucene,za dlaku zive,gotovo uvijek im se vracaju 😭 tu nailaze na osudu okoline,a ustvari um im je opsjednut,kao kod narkomana Puno,jako puno takvih veza zavrsava nasilnom smrcu jednog partnera .Ruzno je reci,ali tako je,tek kad jedno prestane da zivi ono drugo moze biti slobodno
Kety76 thumbnail

Moram nesto da vam ispricam . Mene je zaprepastilo ali mozda ja i nisam u "toku" jer nemam decu.
Evo o cemu se radi. Bratov sin ide u sesti razred i povremeno dodje kod mene da vezbamo matematiku. Imamo lep odnos, mislim prica samnom i sa sestrom o mnogim stvarima . Pre desetak dana imao je kontrolni i dosao da vezba. Pojma nemam kako je uopste do toga i doslo on nam je ispricao plan svog druga iz razreda. A plan je sledeci. Sad, u sestom razredu, treba se odluciti i odabrati devojcicu koju ces muvati u naredne dve godine , da bi je kresnu (povalio - mislim da se ovako nekako izrazio) na ekskurziji u osmom razredu. Ja sam pala sa stolice. Decko je smislio plan i lepo ga podelio sa decima iz razreda. Zaboravila sam pitati koliko ih je jos resilo da sprovedu taj plan. 😕

nemas se sta cuditi Nado,svaki dan na TV-u gledaju te tinejdzerske serije u kojima je opisan takav scenario 😡
a oni to shvataju kao poruku,bilo je na TV,to je ok i treba se toga pridrzavati
nn027 thumbnail

Originally posted by: Kety76

nemas se sta cuditi Nado,svaki dan na TV-u gledaju te tinejdzerske serije u kojima je opisan takav scenario 😡
a oni to shvataju kao poruku,bilo je na TV,to je ok i treba se toga pridrzavati

Ja mislim da je jos i gore, da gledaju po*nice na internetu Ne gledaju serije uopste koliko znam. Sva sreca pa je klinac otvoren i prica i sa nama i sa roditeljima. Rekla sam snajki da poprica sa njim o tome. Stvari su rano krenule u pogresnom smeru. 😕
Edited by nn027 - 10 years ago
Daltoni thumbnail

Auuu..zar toliko rano😲...Ali sta se ja cudim, kod mene je u skoli bila devojcica koja je pocela sa time jos od petog razreda, bila je razvijenija od svih nas i nekako puno zrelija i lepsa..Srela sam je ove godine, postala je medicinska sestra u bolnici, i dalje je nasmejana, vesela i prelepa..