Returning of the written off #68 Invited only - Page 57

Created

Last reply

Replies

1k

Views

54.7k

Users

6

2.6k

Frequent Posters

Daltoni thumbnail
13th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Engager Level 1 Thumbnail
Posted: 10 years ago

Originally posted by: nn027

Problem je u tome sto je spisateljica kroz ovu pricu relativizovala nasilje. Ispada da je normalno recimo ako zakasnis na sastanak da te partner istuce malo po gu..i jer valja te kazniti zbog greske da je ne ponovis. Ovo je samo primer. I onda ti poverujes. u stvarnom zivotu, da to tako treba i da ako ti se bas i ne dopadne valja istrpeti jer, boze moj, kad tad ce on videti da ne moze bez tebe pa ce od mracnog Kristijana postati Zucko.
Sve dok ti uvidjas da je Kristijan fikcija i da u stvarnom zivotu nikad ne moze biti Zucko, kao recimo i onaj zabac koga je princeza poljubila i koji je postao princ, sve je OK. Jer ni jedno ni drugo jednostavno nije moguce. Spisateljica se poigrala i to poprilicno .

Da, u tome se sve tri slazemo..👍🏼
Edited by Daltoni - 10 years ago
Kety76 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Commentator Level 2 Thumbnail

Originally posted by: Daltoni

Ja mislim da joj to nije bio cilj..ona i naglasava da Kristijan tako vidi samog sebe, kao emotivnu nakazu, kao izopacenika, ali samo Kristijan to misli o sebi , ni Ana, ni njegov psihijatar to ne misle..on u knjizi pomaze Ani da pronadje svoj ukus, ona uziva u vezivanju, u svim tim igricama sa spravicama i jedino joj smeta kad Kristijan ugrozava njen privatni prostor,smatrajuci ga lepom igrackom kojom moze da se poigra i ode kuci ostavljajuci ga do sledeceg zakazanog susreta..ali u knjizi se tu desila Elina masta i Kristijan se zaljubljuje u Anu, on je zeli svakog trenutka, potrebna mu je kao vazduh i ta ga spoznaja boli..Kad se ona ponasa kao razmazeno dete i uradi nesto nezrelo on je kaznjava ispunjavajuci svoju fantaziju koja po opisima u knjizi ne ostavlja modrice, niti krv, cak ni otisak dlana a sigurna sam da znas kako izgleda kad zrtva nasilja dodje kod lekara da joj se ukaze pomoc..Ana nije cak ni obelezena tim ujedima i takozvanim udarcima po zadnjici..dakle, rec je o Elinoj mastovitosti i subjektivnom osecaju o tome kako Kristijan pokazuje svoju dominantnost...

Ono o cemu ti govoris je iz stvarnog zivota, nasilni partner, bez kontrole i sa zeljom da se na nekome iskali..ne ovaj fiktivni lik koji na kraju postaje pajac i papucar..ali hej, to je samo masta...😆

on i jeste emotivno osakacen,on se odlicno vidi.Ne pomaze on Ani da pronadje svoj ukus,on uziva u tome i psihicki je ubjedio da i ona to voli i zeli
Dal,samar takodje ne ostavlja krv i modrice,da li je moguce da ti ono sto ne ostavlja krv i modrice ne smatras nasiljem 😕
stavis mokar sapun u najlonsku carapu i udaras nekog do besvijesti,ubijes duh u njemu,nema krvi i modrica
verbalno nekog zlostavljas,nema krvi i modrica
psihicki vrsis nasilje nad nekim,ponizavas,vrijedjas,nema krvi i modrica
cupanje za kosu,ne ostavlja mdrice i krv
puno je nasilja koje ne ostavlja modrice i krv
nije to njegova dominantnost,to je nasilje,psihicko i fizicko,koje je ona umotala u ljubav
a ti upravo govoris onako kako ti je ona servirala 😕 uticala je na tebe i to puno
nasilje je nasilje,sa modricama ili bez modrica,...
Sustina je upavo u ovome sto ti pises,ali on je samo pljesnuo po gu... nema modrica
Sve bi bilo lijepo kada bi ljudi to procitali kao stivo,da kazu ok,to je samo necija masta
Ali nece,poistovjetit ce se I i poceti traziti opravdanje za nasilje.Eto,prva ti opravdavas sto je pljesnuo.Nasilje ne moze biti vece,manje,opravdano.Takvo je kakvo je,nesto grozno,strasno
Pa da li znas da sutra nekoj budali moze pasti napamet da tako uzdigne pedofila i smisli neku opravdavajucu pricu.Zasla je spisateljica u opasne vode a ja bi joj pozeljela jednog sado-mazo pa nek ga pretvori u Zucka 😡
nn027 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Trailblazer Thumbnail + 2

Da, u tome se sve tri slazemo..👍🏼

A moram ovo da dodam. Knjiga pocinje tako sto upoznajemo Kristiana koji ima crvenu sobu, koji odnos sa zenama svodi na odnos dominantno - potcinjeno. Tu je spisateljica lepo prikazala sado mazo tipa. A onda pukim cudom ona svoj glavni lik pretvara u nesto drugo. Sustina je da se u stvarnom zivotu takve transformacije ne desavaju. Eto ja to tako vidim. Kao da se ona , pisuci o Kristianu , negde predomislila i promenila ga totalno. Verovatno zbog uspeha prve knjige. Pretvorila ga je u Zucka jer se bajke od kad je sveta i veka prodaju, a i , da se ne lazemo, zbog para. Mislim, zena se obogatila, zar ne?
Edited by nn027 - 10 years ago
Daltoni thumbnail
https://i.imgur.com/jWqiVe7.jpg
Kety76 thumbnail

Problem je u tome sto je spisateljica kroz ovu pricu relativizovala nasilje. Ispada da je normalno recimo ako zakasnis na sastanak da te partner istuce malo po gu..i jer valja te kazniti zbog greske da je ne ponovis. Ovo je samo primer. I onda ti poverujes. u stvarnom zivotu, da to tako treba i da ako ti se bas i ne dopadne valja istrpeti jer, boze moj, kad tad ce on videti da ne moze bez tebe pa ce od mracnog Kristijana postati Zucko.
Sve dok ti uvidjas da je Kristijan fikcija i da u stvarnom zivotu nikad ne moze biti Zucko, kao recimo i onaj zabac koga je princeza poljubila i koji je postao princ, sve je OK. Jer ni jedno ni drugo jednostavno nije moguce. Spisateljica se poigrala i to poprilicno .

to je to Nado 👏 zene koje su najcesce zrtve nasilja pod dojmom ove knjige pocinju vjerovati da to njihov partner stvarno radi iz ljubavi,i sto je najgore dobijaju laznu nadu da ce se promjeniti
jer ovo sto je ona opisala,paznja,briga,...sve to oni rade i u stvarnom zivotu
narocito mi je bilo muka kada sam procitala kad je istukao pa nije mogla sjesti na du..i donio melem da joj maze 😡 to nije fikcija to rade i u stvarnosti 😭 ta navodna paznja je rezultat krivice koju osjecaju jer znaju da je to pogresno,ali uvijek ubjede zrtvu da je to sto joj se desilo zasluzila😭
ova me knjiga podsjetila na film Kuduz,sjecas se ti te euforije😕ubicu su digli u nebesa zasto,zato sto je on predstavljen kao dobar covjek a zena ga prevarila,i eto to mu daje pravo da je ubije kratko receno,poslali su poruku ako vas partner nije onakav kakav treba da bude slobodno mu prekratite zivot,opravdano je
Daltoni thumbnail

Originally posted by: Kety76

on i jeste emotivno osakacen,on se odlicno vidi.Ne pomaze on Ani da pronadje svoj ukus,on uziva u tome i psihicki je ubjedio da i ona to voli i zeli
Dal,samar takodje ne ostavlja krv i modrice,da li je moguce da ti ono sto ne ostavlja krv i modrice ne smatras nasiljem 😕
stavis mokar sapun u najlonsku carapu i udaras nekog do besvijesti,ubijes duh u njemu,nema krvi i modrica
verbalno nekog zlostavljas,nema krvi i modrica
psihicki vrsis nasilje nad nekim,ponizavas,vrijedjas,nema krvi i modrica
cupanje za kosu,ne ostavlja mdrice i krv
puno je nasilja koje ne ostavlja modrice i krv
nije to njegova dominantnost,to je nasilje,psihicko i fizicko,koje je ona umotala u ljubav
a ti upravo govoris onako kako ti je ona servirala 😕 uticala je na tebe i to puno
nasilje je nasilje,sa modricama ili bez modrica,...
Sustina je upavo u ovome sto ti pises,ali on je samo pljesnuo po gu... nema modrica
Sve bi bilo lijepo kada bi ljudi to procitali kao stivo,da kazu ok,to je samo necija masta
Ali nece,poistovjetit ce se I i poceti traziti opravdanje za nasilje.Eto,prva ti opravdavas sto je pljesnuo.Nasilje ne moze biti vece,manje,opravdano.Takvo je kakvo je,nesto grozno,strasno
Pa da li znas da sutra nekoj budali moze pasti napamet da tako uzdigne pedofila i smisli neku opravdavajucu pricu.Zasla je spisateljica u opasne vode a ja bi joj pozeljela jednog sado-mazo pa nek ga pretvori u Zucka 😡

U stvarnom zivotu je sve bas tako kao sto kazes i ne, ne podrzavam nasilje i ne smatram da bilo kakvo ponasanje izvan zeljenog, nanosenje boli, ili maltretiranje moze biti prihvatljivo...
Kety76 thumbnail

A moram ovo da dodam. Knjiga pocinje tako sto upoznajemo Kristiana koji ima crvenu sobu, koji odnos sa zenama svodi na odnos dominantno - potcinjeno. Tu je spisateljica lepo prikazala sado mazo tipa. A onda pukim cudom ona svoj glavni lik pretvara u nesto drugo. Sustina je da se u stvarnom zivotu takve transformacije ne desavaju. Eto ja to tako vidim. Kao da se ona , pisuci o Kristianu , negde predomislila i promenila ga totalno. Verovatno zbog uspeha prve knjige. Pretvorila ga je u Zucka jer se bajke od kad je sveta i veka prodaju, a i , da se ne lazemo, zbog para. Mislim, zena se obogatila, zar ne?

i zabole je uvo sto neki nisu shvatili da je to samo izmisljotina
a moguce je jos nesto,mozda je ona i krenula da pise o tom svijetu,nasilju,
zacaranom krugu zrtve i zlostavljaca,bar se meni ucinilo tako u prvom dijelu,
bilo je puno dobrih elemenata da objasni taj odnos zavisnosi jednog o drugom
ali to nije komercijalno,moguce da su joj dobro platili da to promjeni zbog tiraza
a i buduceg scenarija za film
para vrti gdje burgija nece,uvijek bilo
nn027 thumbnail

i zabole je uvo sto neki nisu shvatili da je to samo izmisljotina
a moguce je jos nesto,mozda je ona i krenula da pise o tom svijetu,nasilju,
zacaranom krugu zrtve i zlostavljaca,bar se meni ucinilo tako u prvom dijelu,
bilo je puno dobrih elemenata da objasni taj odnos zavisnosi jednog o drugom
ali to nije komercijalno,moguce da su joj dobro platili da to promjeni zbog tiraza
a i buduceg scenarija za film
para vrti gdje burgija nece,uvijek bilo

Ne da je moguce nego se Kety upravo to i desilo. Pa zato sam i napisala ovo o crvenoj sobi. Jer kad procitas drugi i treci deo a da nema prvog. prica je sasvim pitka. Kristijana iz prve knjige gotovo i da nema. Samo u tragovima. Cak je u jednom momentu pisala kako Ana trazi od njega da idu u crvenu sobu. Covece 😲 . Znas kad se i Kristian iznenadio.
I da, prva knjiga je bila odlicna i daleko kvalitetnija od druge dve. I da, druge dve su napisane zbog para i velike zarade i nje i izdavacke kuce. Ako se u prvom delu i konsultovala sa psihijatrima i psiholozima druga dva je pisala tako sto je pustila masti na volju.

Edited by nn027 - 10 years ago
Daltoni thumbnail

to je to Nado 👏 zene koje su najcesce zrtve nasilja pod dojmom ove knjige pocinju vjerovati da to njihov partner stvarno radi iz ljubavi,i sto je najgore dobijaju laznu nadu da ce se promjeniti
jer ovo sto je ona opisala,paznja,briga,...sve to oni rade i u stvarnom zivotu
narocito mi je bilo muka kada sam procitala kad je istukao pa nije mogla sjesti na du..i donio melem da joj maze 😡 to nije fikcija to rade i u stvarnosti 😭 ta navodna paznja je rezultat krivice koju osjecaju jer znaju da je to pogresno,ali uvijek ubjede zrtvu da je to sto joj se desilo zasluzila😭
ova me knjiga podsjetila na film Kuduz,sjecas se ti te euforije😕ubicu su digli u nebesa zasto,zato sto je on predstavljen kao dobar covjek a zena ga prevarila,i eto to mu daje pravo da je ubije kratko receno,poslali su poruku ako vas partner nije onakav kakav treba da bude slobodno mu prekratite zivot,opravdano je

Kad si malo pre pomenula pedofile, odmah sam se setila filma "Lolita" gde je devojcica predstavljena kao predator tj. ona sama izaziva to sto je odrasli muskarci toliko zele
🤢
nn027 thumbnail

U stvarnom zivotu je sve bas tako kao sto kazes i ne, ne podrzavam nasilje i ne smatram da bilo kakvo ponasanje izvan zeljenog, nanosenje boli, ili maltretiranje moze biti prihvatljivo...Ali , govorim ti o knjizi, o onome sto je Eli zelela da prikaze..Pa pobogu Kristijanov vozac i domacica kazu Ani da je on dobar covek..On sebe vidi kao izopacenika, tu Eli otvara prozor da ga mi vidimo kao nekoga koga treba zastititi od samog sebe..U realnom zivotu,takvi ljudi lazu ako kazu da misle za sebe da nesto sa njima nije u redu..Moja sestra je bila u dugoj vezi sa takvim tipom (ne sado -mazo vec zlostavljacem i opsednutom osobom) i znam svaki detalj o takvim poremecenim budaletinama.. Dakle, govorim o knjizi, i ne opravdavam Kristijana, Eli to radi, svojim pisanjem pravi repliku palog andjela koji samo zeli da bude voljen..kao sto je i sustina bajke "lepotica i zver" ili bilo koje price o vampirima..

Da u druga dva dela Kristijan je doziveo veliku promenu. Promenila ga je u drugacijeg coveka. Cak se i potrudila da relativizuje sve ono sto ga je ucinilo mracnim u prvoj knjizi. Spisateljica je odustala od prvobitnog Kristijana.