EX YU SCENARIO MALE NEVESTE #1 - Page 107

Created

Last reply

Replies

1.1k

Views

101.2k

Users

29

3.4k

Frequent Posters

kabakaba4 thumbnail
13th Anniversary Thumbnail Voyager Thumbnail
Posted: 12 years ago

Originally posted by: Daltoni

🤗 🤗🤗 HVALA !!
Da znas da su grozne..ali obicno CV posle toliko 🤢 daju lepe stvari, nadam se da ce sledeca nedelja biti puno bolja..

Kada smo vec kod sledece nedelje.. Dal, sta ti mislis o onom promo za utorak?
Da li je to neciji san, ili java?
Znam da si zauzeta, pa bar stavi samo jednu od ove dve reci 😉
Bas me interesuje tvoje misljenje.

Vidim da su se mnogi obradovali da je java. 😊

dadisabih thumbnail
Nedjeljni Njam Njam je zavrsio, nadam se😊 a ko ce sudje prati izvlacite sibicu😊

Otkako se nasa ANANDI odlucila da na vjeridbi bude u PLAVO-LJUBICASTOM sariju, u prkos tradiciji da to bude CRVENO, malo sam vrsljala po simbolizmu boja.

Simbolika boja sacuvala je svu svoju tradicionalnu vrijednost; kozmologijsku, psiholosku i misticnu.Boje podsticu ono sto simboliziraju. Psiholozi razlikuju tople i hladne boje. Tople boje podsticu proces adaptacije i poleta (crvena, narandzasta i zuta) i imaju stimulativnu i nadrazujucu moc. Hladne boje podupiru proces protivljenja i propadanja (plava, indigo i ljubicasta).
Tumacenja mogu varirati ali boje ipak ostaju uvijek i svugdje uporista simbolicke misli.

ANANDIN SARI PLAVO_LJUBICASTO
PLAVO
Od svih boja plava je najdublja: pogled u nju tone i gubi se u beskraju kao da boja neprestano uzmice. Plava je i najmanje materijalna boja: u prirodi se obicno prikazuje kao da je sacinjena od prozirnosti, tj. od nagomilane praznine, praznine zraka, vode, kristala i dijamanata. Praznina je cista i hladna. Plava je i najhladnija od svih boja, ali je u apsolutnoj vrijednosti i najcisca.
Predmetu plava boja olaksava oblike. Povrsina obojena plao nije vise povrsina, plavi zid prestaje biti zid. Pokreti, zvuci i oblici u plavetnilu nestaju, u njemu se utapaju, gube se kao ptica u nebu. Buduci da je sama po sebi nematerijalna, plava boja dematerijalizira sve ono sto se u nju uhvati.
Ona je put u beskonacnost gdje se zbiljsko pretvara u imaginarno. To je boja plave ptice, nedohvatne a tako blizu.
Kad je svijetla, plava je boja put sanjarenja, a kad potamni sto i jeste u skladu sa njenom teznjom, tada postaje putem sna.
Neustrasiva, neodredjena, nigdje do u samoj sebi, plava boja nije od ovoga svijeta.
Plava okolica smiruje i stisava, ali za razliku od zelene, ne krijepi, jer nudi samo bijeg bez osvajanja zbilje, bijeg koji na poslijetku odvodi u potistenost. U nekim zastranjenjima plava boja moze oznaciti vrhunac pasivnosti i odricanja.😲😕

LJUBICASTO
Boja umjerenosti sacinjena od jednakog omjera crvenog i plavog, boja vidovitosti i promisljena cina, ravnoteza izmedju zemlje i neba, cula i duha, strasti i razuma, ljubavi i mudrosti.
Na simbolickim spomenicima srednjeg vijeka Isus je obucen u ljubicastu halju za vrijeme muke. Zbog te iste simbolike na Veliki petak se kor u crkvi prekriva ljubicastim prekrivacem.
Apolonov ogrtac bio je plav i ljubicast.
Ljubicasto je i boja poslusnosti i potcinjavanja.
Kod nekih naroda postoji obicaj da se djetetu za vrat kaci ljubicasti kamen ne samo da bi se zastitilo od bolesti, nego i za to da bi se ucinilo poslusnim i pokornim.😲😕

A sjecamo se toka vjeridbe i sad evo i ovo govori o njenoj skepticnosti prema sreci sa Sh😲😭

dadisabih thumbnail
Jeca 1977
Percepcija simbola vrlo je individualna, ne samo zbog toga sto ovisi o iskustvu pojedinog covjeka nego i zbog toga sto proistjece iz cjelokupne osobnosti. Covjek nesvjesno i spontano stvara simbole. U ocima analiticara i sociologa simbol figurativno zamjenjuje kakvo pitanje, sukob ili zelju koji ostaju nerijeseni u nesvjesnom.

LIST - tvoja slicica
List se ukljucuje u opceniti simbolizam biljnog carstva. na Dalekom Istoku jedan je od simbola srece i napretka. Kitica ili svezanj lisca oznacuju cjelokupnost neke zajednice sjedinjene u istoj radnji i istoj misli😊😊😊

dadisabih thumbnail
Vidim ja da sam danas DEZURNA😭 a necu da stojimo na istoj stranici😊 Vama evo stiva za citanje, a meni pola dana pjeva Goca Trzan😊

Kad je An prvi put isla u posjetu kod Sh familije i kad joj je djed ponudio badem,ona se dvoumila, ali ga na kraju uzela. Onako ponudjeni badem dobija ritualni aspekt.

BADEM
Opcenito je, zbog kostice, simbol bitnog skrivenog u nebitnom, simbol duhovnosti prekrivene doktrinama i izvanjskim postupcima. Pojam skrivenog, zatvorenog i nepovredivog elementa savrseno je izrazen hebrejskim imenom badema: LUZ ( ime neunistive jezgre bica)
U mistickoj tradiciji badem simbolizira tajnu (tajna je blago), koja zivi u sjeni i koju valja otkriti. Ljuska koja okruzuje badem usporedjuje se sa vratima ili zidom. Otkriti badem, pojesti badem, znaci otkriti tajnu, dijeliti tu tajnu.😊
kabakaba4 thumbnail

Originally posted by: dadisabih

Vidim ja da sam danas DEZURNA😭 a necu da stojimo na istoj stranici😊 Vama evo stiva za citanje, a meni pola dana pjeva Goca Trzan😊

Kad je An prvi put isla u posjetu kod Sh familije i kad joj je djed ponudio badem,ona se dvoumila, ali ga na kraju uzela. Onako ponudjeni badem dobija ritualni aspekt.

BADEM
Opcenito je, zbog kostice, simbol bitnog skrivenog u nebitnom, simbol duhovnosti prekrivene doktrinama i izvanjskim postupcima. Pojam skrivenog, zatvorenog i nepovredivog elementa savrseno je izrazen hebrejskim imenom badema: LUZ ( ime neunistive jezgre bica)
U mistickoj tradiciji badem simbolizira tajnu (tajna je blago), koja zivi u sjeni i koju valja otkriti. Ljuska koja okruzuje badem usporedjuje se sa vratima ili zidom. Otkriti badem, pojesti badem, znaci otkriti tajnu, dijeliti tu tajnu.😊

Odakle ti preuzimas sve ove tekstove i objasnjenja?
dadisabih thumbnail
Valjda ce me sa KONJANIKOM prebaciti na sledecu 139😲

KONJANIK (kojeg je An sanjala)
Konjanicki kipovi ili portreti velicaju pobjednickog vodju: simbol su njegova trijumfa i slave. Pokazuju njegov uspon u raj bogova, junaka i izabranika. Simbolicko tumacenje konjanika, kao i bilo koje slike skrivenih znacenja, mora povesti racuna o svim pojedinostima predodzbe. Slike mogu imati i duhovno znacenje, konj, orma i pokrivac, kao i konjanik, njegova odjeca, imaju ponekad posebna obiljezja. Slika konjanika prestala je biti izrazom vojne ili duhovne pobjede i dobila je znacenje savrsenog vladanja sobom.
Jung medjutim napominje da u savremenoj umjetnosti lik konjanika ne izrazava vise smirenost, nego mucni strah i ocaj, nesto poput panike pred onim snagama nad kojima su covjek ili svijest izgubili nadzor. Tumacenje simbola ne iskljucuje ni jedno od tih razlicitih znacenja.

dadisabih thumbnail
Kabice, e nek nisam sama🤗
a cini mi se da sam rekla da imam tako te literature ali me najvise veze jedna debela knjiga 900 strana. Prevod iz 1987 a autori vise dr.Obuhvaceni mitovi, sni, obicaji,geste, oblici, likovi, boje, brojevi, s tim sto to citam da bih razumjela prvo sebe pa onda ono izvana sto je oko mene.😊
dadisabih thumbnail
jos mi ne da na 139😕
I Kabice, moj pristup simbolu nije pristup kao znakovima, svojevrsnim sredstvima komuniciranja, nego me zanima simbolizam, on upucuje s one strane znacenja.😊 interesantno je, i ostaje samo u razini zadovoljenja znatizelje a i nove spoznaje😊
kabakaba4 thumbnail

Originally posted by: dadisabih

jos mi ne da na 139😕
I Kabice, moj pristup simbolu nije pristup kao znakovima, svojevrsnim sredstvima komuniciranja, nego me zanima simbolizam, on upucuje s one strane znacenja.😊 interesantno je, i ostaje samo u razini zadovoljenja znatizelje a i nove spoznaje😊

Ja nisam za tu knjigu cula, ali znam da postoje takva neka tumacenja...ne znam ko moze da kaze da su tacna, da je to bas tako, kako opisuju.
dadisabih thumbnail
Nastanak, poredak i tumacenje simbola predmet su zanimanja mnogih disciplina: povijesti civilizacija i religija, lingvistike, antropologije kulture, kritike umjetnosti, psihologije i medicine. Simbol se ne moze definirati. Njemu je u naravi da razbija cvrste okvire i spaja krajnosti u jedinstvenu viziju. Rijeci ne mogu izraziti svu njegovu vrijednost.😊Simboli danas ponovo pprivlace
posebnu paznju.😊