Originally posted by: Drya
Amsterdam nasao resenje za alkoholicare: Drustveno korisan rad, plata u pivu...
Holandija svakako zna kako da profitira od poroka, a nakon legalizovanja marihuane i prostitucije od koje je turizam ove zemlje prosto eksplodirao, novi program podstice hronicne alkoholicare da se bave drustveno korisnim radom, za koji ce kao platu dobijati - pivo.
Plata u pivu za drustveno koristan rad
Hronicni alkoholicar Fred iphorst je godinama bio nezaposlen, medjutim, sada svakog jutra izlazi na ulice Amsterdama da skuplja djubre. Prva stavka na dnevnom redu - dve konzerve piva u 9 ujutru.
Nakon toga ide prva tura posla pa pauza za rucak uz koji takodje dobija dve limenke piva, a ako sve dobro protekne do kraja radnog vremena za povratak kuci ce dobiti jos dva piva kao nagradu za produktivan dan na poslu.
"Nisam ponosan sto sam alkoholicar, ali sam ponosan sto ponovo imam posao", rekao je Fred, jedan od prvih korisnika neobicnog vladinog projekta koji podstice alkoholicare da se sklone na ulice davajuci im posao koji se placa u pivu.
Uz pivo koje snabdevaju lokalne pivare, svaki zaposleni dobija i pola paketa duvana za motanje, besplatan rucak i 10 evra dnevno.
Projekat je poceo pre godinu dana i izazvao veliku zainteresovanost kod nezaposlenih ljudi, ali su konzervativni clanovi gradskog Veca izrazili nezadovoljstvo tvrdeci da on predstavlja besmisleno trosenje vladinog novca i produzenje kulture poroka u glavnom gradu Holandije.