Returning of the written off #80 Invited only - Page 68

Created

Last reply

Replies

1k

Views

58.9k

Users

6

2.2k

Frequent Posters

Bikica_Biki thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Sparkler Thumbnail Commentator Level 1 Thumbnail
Posted: 10 years ago
Danas je Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice❤️

Danas pravoslavni vernici slave Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete Bogorodice.

Na dan smrti Device Marije Hristos je sisao sa neba i pozvao je k'sebi.

Treceg dana posle sahrane, apostol Toma otvorio je njen grob, ali u njemu nije bilo tela, sto je znacilo "Uspela se na nebo"

Po narodnom obicaju danas se beru lekovite trave i pije lekovita voda sa izvora.

Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovescu - Postuj oca svoga i mater svoju, pokazao je primerom Svojim, kako treba postovati roditeljku svoju. Viseci na krstu u mukama, On se seti Matere Svoje i pokazujuci na apostola Jovana rece joj - Zeno, eto ti sina! Potom rece uceniku: Eto ti majke. Kada je zbrinuo svoju majku, izdahnuo je.

Jovan je imao dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastanila i Bogorodica i ostala da zivi do kraja svojih dana na zemlji.

Svojim molitvama, blagim savetima, krotoscu i trpeljivoscu ona je mnogo pomagala apostolima Sina svoga.

Uglavnom sve vreme do smrti provela je ona u Jerusalimu obilazeci cesto ona mesta, koja su je podsecala na velike dogadjaje i na velika dela Sina svoga. Narocito je cesto pohodila Golgotu, Vitlejem i goru Jeleonsku.

Od njenih duzih putovanja pominje se njena poseta svetom Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, poseta svetom Lazaru cetvorodnevnom, episkopu kiparskom, poseta Svetoj Gori koju je ona blagoslovila, i bavljenje u Efesu sa svetim Jovanom za vreme velikog gonjenja hriscana u Jerusalimu.

U svojoj starosti cesto se molila Gospodu i Bogu svome na Jeleonskoj gori, na mestu Vaznesenja Njegova, da je sto pre uzme iz ovoga sveta. Jednom prilikom javio joj se arhangel Gavril, i objavio joj, da ce kroz tri dana biti upokojena.

S velikom radoscu ona se vratila u svoj dom pozelevsi u srcu, da jos jedanput u ovom zivotu vidi sve apostole Hristove. Gospod joj ispuni ovu zelju, i svi apostoli, noseni angelima i oblacima, najedanput se sabrase u dom Jovanov na Sionu. Sa velikom radoscu vide ona svete apostole, ohrabri ih, posavetova i utesi; potom mirno predade duh svoj Bogu bez ikakve muke i bolesti telesne.

Apostoli uzese kovceg s telom Njenim, od koga izlazase aromatni miris, i u pratnji mnostva hriscana prenese u vrt Getsimanski u grobnicu svetih Joakima i Ane. Od zlobnih Jevreja zaklanjase ih oblak po Promislu Bozjem.

Neki svestenik jevrejski, Atonije, dohvati rukama kovceg u nameri da ga preturi, ali u tom casu angel Bozji odsece mu obe ruke. Tada on zavapi apostolima za pomoc, i bi isceljen posto izjavi svoju veru u Gospoda Isusa Hrista.

Apostol Toma bese izostao, opet na Bozjem Promislu, da bi se tako opet otkrila jedna nova i preslavna tajna o Presvetoj Bogorodici. Treceg dana stie i on, i pozeli da celiva telo Presvete Preciste.

Ali, kada apostoli otvorise grob, nadjose samo plastanicu, a tela nisu bila u grobu. Te veceri ona se javi apostolima - mnostvom angela okruzena, i rece im -

Radujte se, ja cu biti s vama navek.❤️

Edited by Bikica - 10 years ago
nn027 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Trailblazer Thumbnail + 2

Originally posted by: Bikica

Danas je Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice❤️

Danas pravoslavni vernici slave Veliku Gospojinu ili Uspenje Presvete bogorodice.

Na dan smrti Device Marije Hristos je sisao sa neba i pozvao je k'sebi.

Treceg dana posle sahrane, apostol Toma otvorio je njen grob, ali u njemu nije bilo tela, sto je znacilo "Uspela se na nebo"

Po narodnom obicaju danas se beru lekovite trave i pije lekovita voda sa izvora.

Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovescu - Postuj oca svoga i mater svoju, pokazao je primerom Svojim, kako treba postovati roditeljku svoju. Viseci na krstu u mukama, On se seti Matere Svoje i pokazujuci na apostola Jovana rece joj - Zeno, eto ti sina! Potom rece uceniku: Eto ti majke. Kada je zbrinuo svoju majku, izdahnuo je.

Jovan je imao dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastanila i Bogorodica i ostala da zivi do kraja svojih dana na zemlji.

Svojim molitvama, blagim savetima, krotoscu i trpeljivoscu ona je mnogo pomagala apostolima Sina svoga.

Uglavnom sve vreme do smrti provela je ona u Jerusalimu obilazeci cesto ona mesta, koja su je podsecala na velike dogadjaje i na velika dela Sina svoga. Narocito je cesto pohodila Golgotu, Vitlejem i goru Jeleonsku.

Od njenih duzih putovanja pominje se njena poseta svetom Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, poseta svetom Lazaru cetvorodnevnom, episkopu kiparskom, poseta Svetoj Gori koju je ona blagoslovila, i bavljenje u Efesu sa svetim Jovanom za vreme velikog gonjenja hriscana u Jerusalimu.

U svojoj starosti cesto se molila Gospodu i Bogu svome na Jeleonskoj gori, na mestu Vaznesenja Njegova, da je sto pre uzme iz ovoga sveta. Jednom prilikom javio joj se arhangel Gavril, i objavio joj, da ce kroz tri dana biti upokojena.

S velikom radoscu ona se vratila u svoj dom pozelevsi u srcu, da jos jedanput u ovom zivotu vidi sve apostole Hristove. Gospod joj ispuni ovu zelju, i svi apostoli, noseni angelima i oblacima, najedanput se sabrase u dom Jovanov na Sionu. Sa velikom radoscu vide ona svete apostole, ohrabri ih, posavetova i utesi; potom mirno predade duh svoj Bogu bez ikakve muke i bolesti telesne.

Apostoli uzese kovceg s telom Njenim, od koga izlazase aromatni miris, i u pratnji mnostva hriscana prenese u vrt Getsimanski u grobnicu svetih Joakima i Ane. Od zlobnih Jevreja zaklanjase ih oblak po Promislu Bozjem.

Neki svestenik jevrejski, Atonije, dohvati rukama kovceg u nameri da ga preturi, ali u tom casu angel Bozji odsece mu obe ruke. Tada on zavapi apostolima za pomoc, i bi isceljen posto izjavi svoju veru u Gospoda Isusa Hrista.

Apostol Toma bese izostao, opet na Bozjem Promislu, da bi se tako opet otkrila jedna nova i preslavna tajna o Presvetoj Bogorodici. Treceg dana stie i on, i pozeli da celiva telo Presvete Preciste.

Ali, kada apostoli otvorise grob, nadjose samo plastanicu, a tela nisu bila u grobu. Te veceri ona se javi apostolima - mnostvom angela okruzena, i rece im -

Radujte se, ja cu biti s vama navek.❤️

Divan post. Hvala Biki.❤️
Bikica_Biki thumbnail
Moje devojcice,🤗danas sam posebno nostalgicna...toliko dugo nisam videla svoje,majku,sestru i njene ...nostalgija za mojim zavicajem...i toplom atmosferom sa mojim dragim prijateljima ...veoma ..i jako mi svi i sve nedostaje...🥺

- - - - - - - - -
Nisam ni pesnik slomljenog srca
i veselo uvek za rodnim krajem kuca,❤️
tamo je i kamen lepsi od zlata,
a tudjina je crnja od svakog blata...🥺
- - - - - - - - -
- - - - - - - - -
Ja nisam pesnik da vam pesme pisem
samo sam ona sto za zavicaj disem,
sve moje dobre pesme
i rime pricaju o toplini ljubavi❤️
i greju srce usred hladne tudjine...😭
- - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vlak prema zavicaju jezdi.
Pocinje kisa da rominja.
I raste misao sto tinja
O rodnoj grudi, kao zvezdi.

Vlak prema zavicaju hita
Donijeti radost ili spokoj.
Ti predugo si, zemljo, skrita
U travi tuznoj i visokoj.

Vlak prema zavicaju kasni.
Tama se prostrla k'o svila.
Ti spavas, zemljo, kao da si
Oduvijek samo svoja bila.

U stvarnosti ogoljela si,
I dosla prostija i gruba.
A u tudjini bolela si
Kao neuzvracena ljubav.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sve prolazi i sve ima kraj
najljepsi je rodni zavicaj.
Ja daleko umirem od studi
oko mene sve su tudji ljudi...
Kety76 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Commentator Level 2 Thumbnail

Moje devojcice,🤗danas sam posebno nostalgicna...toliko dugo nisam videla svoje,majku,sestru i njene ...nostalgija za mojim zavicajem...i toplom atmosferom sa mojim dragim prijateljima ...veoma ..i jako mi svi i sve nedostaje...🥺

- - - - - - - - -
- - - - - - - - -
- - - - - - - - -
sve moje dobre pesme
- - - - - - - - - -
Pocinje kisa da rominja.
I raste misao sto tinja

Vlak prema zavicaju hita

A u tudjini bolela si
Kao neuzvracena ljubav.

Biki 🤗❤️
nn027 thumbnail

- - - - - - - - -
- - - - - - - - -
- - - - - - - - -
sve moje dobre pesme
- - - - - - - - - -
Pocinje kisa da rominja.
I raste misao sto tinja

Vlak prema zavicaju hita

A u tudjini bolela si
Kao neuzvracena ljubav.

Biki ❤️ 🤗

Zivot nas odvlaci na razlicite strane a one koje volimo zauvek nosimo u srcu.
Nadam se da ces uskoro zagliti tvoje najvoljenije. Dace Bog da opet budete zajedno.
Bikica_Biki thumbnail
Kety ❤️🤗
nn027 thumbnail

Dobar dan Kety. 🤗

Nadam se da se danas osecas bolje.
Bikica_Biki thumbnail

Originally posted by: nn027

Biki ❤️ 🤗

Zivot nas odvlaci na razlicite strane a one koje volimo zauvek nosimo u srcu.
Nadam se da ces uskoro zagliti tvoje najvoljenije. Dace Bog da opet budete zajedno.

Nadice moja draga❤️🤗
Da ova tudjina doprinosi necemu...ali nicemu...iako volim ovo mesto gde sam...ali boli jako boli kada si daleko od svojih 😭
Hvala draga na toplim recima i zeljama🤗
Za tebe❤️

Edited by Bikica - 10 years ago
Kety76 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Commentator Level 2 Thumbnail

Originally posted by: nn027

Dobar dan Kety. 🤗

Nadam se da se danas osecas bolje.

jesam bolje sam 🤢 kao da me voz pregazio 😆
nn027 thumbnail

Originally posted by: Kety76

jesam bolje sam 🤢 kao da me voz pregazio 😆

Zao mi je. Nadala sam se da ce ti danas biti bolje.