Zudnja za pojedinom hranom moze znaciti da vasem organizmu nedostaju vazne materije

Ako va mozak konstantno alje signal da vam je potrebna specifina vrsta hrane, to moe da ukazuje da vaem organizmu nedostaje esencijalnih materija.
Ukoliko ne shvatite o emu se tu zapravo radi i zato vam se jede jedna te ista hrana, moete pogorati zdravstveno stanje i postojee bolesti, ukoliko su prisutne.
Zato vam predstavljamo pet najeih manifestacija nedostataka neophodnih nutrijenata, koji se kamufliraju kroz elju za ukusnim jelima.
Kroz elju za okoladom organizam trai magnezijum
udnja za okoladom moe ukazivati na manjak magnezijuma u vaem organizmu. Ovaj mineral neophodan je za zdravlje kose i koe, a njegov nivo najvie pada tokom druge polovine menstrualnog ciklusa i zbog stresa. Tako'e, na nivo magnezijuma utiu i gazirana pia, alkohol i kafa. Preporuuje se da umesto okolade jedete oraaste plodove, naroito brazilski orah i semenke bundeve, koje obiluju ovim mineralom.
udnja za slatkiima je posledica nedostatka hroma
Hrom uestvuje u metabolizmu glukoze i pojaava delovanje insulina. Istraivanja su potvrdila da hrom stabilizuje nivo eera kod dijabetiara. Posezanje za slatkim u takvim situacijama samo pogorava problem, jer se nivo eera u krvi naglo podie i jo bre pada. Umesto toga, preporuuje se konzumiranje hrane bogate hromom, kao to su argarepa, krompir, brokoli i pargle.
Nekontrolisana elja za mesom = manjak cinka i gvo'a
Ako vaem organizmu stalno treba meso, mogue je da mu nedostaje gvo'e i cink. Cink igra vanu ulogu u imunom sistemu i utie na zdravlje koe i noktiju. Iako je crveno meso najbolji izvor cinka, preporuuje se konzumiranja spanaa, koljki, sira i semenki bundeve.
elja za sirom predstavlja manjak kalcijuma
udnja za sirom moe ukazivati na manjak kalcijuma u organizmu, ali i esencijalnih masnih kiselina. Kalcijum uva zdravlje zuba i kostiju i neophodan je za normalno funkcionisanje miinog i nervnog sistema. Odlian izvor ovog minerala osim sira su mleko, jogurt, sardine, losos i brokoli. Tako'e, preporuuje se da jedete vie oraastih plodova i laneno seme, jer su ove namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama.
udnja za ugljenim hidratima ukazuje na manjak triptofana
elja za ugljenim hidratima moe biti rezultat manjka aminokiseline pod nazivom triptofan. Ta aminokiselina neophodna je za sintezu hormona sree, serotonina, a njegov manjak moe uzrokovati promene u raspoloenju, manjak sna i oseaj nelagodnosti. Iako ugljeni hidrati ne sadre triptofan, oni podiu nivo eera u krvi, koji tera aminokiselinu u mozak. Hleb i testeninu najbolje je zameniti mlekom, jajima, orasima, sirom, bananama i uretinom.