Ovo morate znati o tabletama za glavobolju
Glavobolja je problem koji poga'a sve vei broj ljudi, a statistike pokazuju da raste i broj prodatih tableta za glavobolju.
Verovatno i vi neretko posegnete za nekom od njih. Me'utim, da li su sve jednako dobre? Koju odabrati i na ta treba paziti? U tome e vam pomoi neke od sledeih informacija.
Da li su i jeftinije tablete podjednako efikasne?
Kratko i jasno - da. Iako ima onih koji veruju da tablete moraju da budu u glamuroznom pakovanju i da je potrebno da budu poznate kako bi bile efikasne.
Me'utim, to jednostavno nije istina. Postoje i manje poznate, ali jednako delotvorne tablete koje zapravo imaju gotovo identian sastav kao i skupe. Uvek obratite panju na sastav i, naravno, tablete kupujte iskljuivo u apotekama.
Pomae li kofein u tabletama?
Iako postoje istraivanja koja pokazuju da kofein zaista poboljava efikasnost tableta protiv bolova, neki strunjaci su skeptini. Neki ak tvrde da kofein stvara zavisnost, ali nema konkretnih dokaza za to.
Kako objanjava dr Dajls Elrington iz britanskog nacionalnog centra za migrenu, kofein e stimulisati mozak, ali najverovatnije nee uiniti da tablete za glavobolju bolje deluju.
Da li je doputeno uzeti tabletu na prazan eludac?
Sigurno vam je poznat scenario kada se ujutro probudite s glavoboljom i odmah poseete za tabletom. Me'utim, to je jako lo potez.
Tableta na prazan eludac remeti normalno funkcionisanje probave, podstie stvaranje kiseline u elucu i crevima pa biste vrlo brzo uz glavobolju mogli da imate i stomane probleme.
Da li treba li paziti na vreme uzimanja tableta?
Tablete protiv bolova nisu antibiotici koji se moraju piti u tano odre'eno vreme, me'utim neka vremenska pravila treba potovati, naravno, ako elite da vam lekovi deluju.
U pogledu glavobolje, vano je da tabletu popijete im osetite prve simptome da se glavobolja sprema jer kasnije, kad se bol ve razvije, tableta sporije deluje.
Ako je re o glavobolji koja se javlja kod ena tokom menstruacije, onda je tabletu potrebno uzeti i dan pre, naravno, ako znate da se kod vas javlja glavobolja tokom tih dana.