@tinoo
Zdravo dru'tvo ' jucer je bilo dosta zabune zbog nejasnoce u vezi onoga 'to je receno u 'precapu".
Danasnja,du'a scena je pojasnila nejasnoce
Sutra ce biti 'baithuk" za Bhago ' ovo je vi'e vjerska/molitvena ceremonija.
Nakon toga ce Anandi i njen otac sami otici do Svetog grada da prospu pepeo u Svetu rijeku.Napravit ce jednu vrstu hodoca'ca.
Onda,nakon godinu dana je hindu tradicija da se odr'i godi'nji spomen (vjerovatno ne'to kao godi'njica kod nas al samo sa njihovim obicajima) koji se zove barsi,i nikakva slavlja i sretni dogadjai se ne mogu odr'avati u porodici.
Ali khajan ka'e da nece oplakivati/'aliti za Bago godinu dana vec ce se barsi obaviti u roku od 15 dana...i nakon toga ce opet moci imati slavlja odnoso sretne dogadjaje a glavni ce biti Anandino vjencanje,zbog toga 'to 'eli da se Baghina posljednja 'elja 'to prije ispuni,da bi joj du'a mogla pocivati u miru...
Anandi se prvobitno protivila govoreci: 'mislim da ne bismo trebali mijenjati rituale i tradiciju.Molim te nemoj misliti da cu se predomisliti.Udat cu se za Shiva nakon 'to prodje godina dana. Odr'at cu obecanje koje sam dala majci/mami.
Medjutim Khajan joj je rekao: 'Ne Anandi,to se mora odr'ati odmah,necemocekati godinu dana".
Dadisa i Bhairon su iznenadjeni zbog prekidanja tradicije,medjutim Dadisa je zadovoljna Khajanovom odlukom i govori da ce cim dodju kuci da zove sve'tenika i da zaka'u datum vjencanja.
(U sceni nakon toga Shiv zove Anandi i pita je da li mo'e i on poci na vjersko putovanje (hodoca'ce) da prospu Bagin pepeo.ali Anandi ga odbija jer 'eli da bude sama sa ocem).
Dok razgovara sa Anandi neki covjek mu prilazi i nudi jalebi (slatki'i) zbog dobrih vijesti u njegovoj porodici.Shiv je uzeo jalebi ali prije nego ga je stavio u usta sjetio se kako je Anandi donosio jalebi i kako je ona odbila i rekla da to vi'e nece da jede zato 'to joj je Jagdi' donosio jalebi.
Zatim je spustio jalebi i rekao si:"Jest cu jalebi samo kad ga Anandi ponovo bude jela.Cekat cu nju da ponovo pocne jesti jalebi".
Ev preveo sam ovaj prvi post brzinski i gledao da bude 'to autenticniji...nisam ga pregledao prije postavljanja pa kad se vratim procitat cu ponovo pa ispraviti ak bude kakvih gre'kica...
EDIT: sad vidjeh da nema ovih kvacica pa cu kasnije ispraviti u "z" isl.