"Tesla konvoj" i u Nisu
Autor A. S. Izvor June vesti | Nis
Automobil na struju u centru NisaNajprodavaniji elektricni automobil marke "tesla" predstavljen je Nislijama, a nakon kratkog punjenja u centru grada svoj put nastavio je ka Skoplju.
Ako ste mislili da je nemogue prei 400 kilometara automobilom po ceni od samo 10 evra, niste bili u pravu. Ali za to vam je potreban automobil od 100.000 evra.
Punjenje mogue na svakom mestu uz dodatne kabloveKako kae promoter elektrinih automobila Saa Cvetojevi iz Hrvatske, elektrini automobili su hit u svetu i Evropi i njihova vonja je u mnogim zemljama besplatna.
- Odlini su, pre svega zbog utede. Za punjenje baterije kojom moete prei 400 kilometara potroite svega 85 kilovat sati struje. Zatim kvalitet vonje, maksimalna brzina ovog vozila je 210 kilometara na as. U Americi i Evropi se proda od 35.000 do 50.000 ovog modela godinje - kae Cvetojevi.
Ovaj promoter, koji je "teslom" doputovao iz Zagreba, kae da prodaja u svetu ne treba da udi, jer su bazne stanice za punjenje raspore'ene po gradu i dostupne vozaima.
Saa Cvetojevi "na struju" doputovao iz Zagreba- Infrastruktura za punjenje je prilino jeftina, ali ovi automobili se mogu voziti bez obzira na infrastrukturu. Kao to vidite mi i sada punimo nae vozilo. Cena standardnih punjaa za ovakav tip vozila je od 2.000 do 5.000 evra. 2 ili 3 takva bila bi dovoljna za ceo Ni - kae Cvetojevi.
"Tesla konvoj" krenuo je iz Zagreba, a pored Beograda i Nia, posetie i Skoplje, Tetovo, Pritinu, Tiranu, Podgoricu, Dubrovnik i Split. Pored najmodernijeg elektrinog automobila gra'ani su bili u prilici da vide i hibridno vozilo marke "tojota".
U kabini sve na dodirIdealna vozila za optinske slube
Kako je rekao Saa Cvetojevi, nekoliko optina u Hrvatskoj ve koristi elektrine automobile za svoje potrebe, jer su jeftini za vonju, ne zaga'uju okolinu, a povrh svega drava subvencionie njihovu kupovinu.
Hibridna "tojota" bila nezanimljiva pored "tesle"Gradski venik iz Nia Milo Ban'ur, koji je bio domain konvoju, kae da Grad ima este akcije koje se tiu zatite ivotne sredine, ali kupovina elektrinih automobila jo nije u planovima rukovodstva.
- Ne samo u Hrvatskoj, te male elektrine automobile koriste i optine u Rusiji, njihovih domaih proizvo'aa. Sve je to stvar novca. Ukoliko se obezbede sredstva, to da ne, i mi emo to primeniti - rekao je Ban'ur.
Mislim da su auta na elektricni pogon sjajna stvar samo sto su pre skupi i mi mozemo samo da ih sanjamo. Na zalost. 😕