🏏T20 Asia Cup 2025: Match 19 - Final: India vs Pakistan @Dubai🏏
Bigg Boss 19 - Daily Discussion Topic - 28th Sep 2025 - WKV
BOOTH ROAMING 28.9
Yeh Rishta Kya Kehlata Hai Sept 28, 2025 EDT
CID episode 81 - 27th September
70th Filmfare Awards Nominations
Ranbir Kapoor Birthday Celebration Thread 🎂🎂
🎶🎵Tribute to Lata Mangeshkar on Her 96th Birth Anniversary🎵🎶
Revisiting 90's nostalgia
Diana praises Deepika Padukone’s work ethic
Geetanjali to die?
SAMAR ki hogi re entry !!
Mihir ka Noina pe ato..oot vishwas
Ahaan’s next with Sanjay Bhansali? 🔥
Yeh Rishta Kya Kehlata Hai - 29 Sep 2025 EDT
Maan and Geet- Love Wins Against All Odds..
PAAV PHISLAA 29.9
And Janhvi gives another flop!!
eerna hiperaktivnost
Mit: eer ini decu hiperaktivnim
Doktori Vreman i Kerol, oboje pedijatri u Rilej bolnici za decu izjavili su: "U najmanje 12 kontrolisanih studija, naunici su ispitali kako deca reagiraju na ishranu koja sadri razliite nivoe eera. Nijedna od tih studija nije otkrila nikakve razlike u ponaanju izme'u dece koja su jela vie eera i one koja nisu". Studije su ukljuile prirodne i vetake izvore eera. Zanimljivo, u toku studije, roditelji koji su mislili da je njihovo dete trenutno pod dozom vie eera - nije bilo. Dakle, ini se da je ovaj mit ipak istinit samo u glavi roditelja.
Konzumiranje vode
Mit: Treba da pijete najmanje osam aa vode dnevno
Poreklo ovog mita je najverovatnije injenica da je 1945. godine amerika vladina agencija rekla da je ljudskom telu potrebno oko osam aa tenosti dnevno. To ukljuuje tenost iz sve hrane koju jedemo i pia poput aja i kafe. Nekako s vremenom re "tenost" je zamenila re "voda" - i tako je nastao moderni mit.
U stvarnom ivotu, ako ste edni, pijte vodu. Va organizam e bolje reagovati na koliinu vode koju ste navikli da unosite, nego na onu koju su vam preporuili na nekom pseudo-naunom dokumentarcu.
Pucanje prstiju
Mit: Pucanje prstiju i zglobova e izazvati artritis kada ostarite
Zvuk pucanja u zglobovima je izazvan formiranjem balona gasova koji nastaje na upljinama u zglobovima. Sasvim je uobiajeno uti da je neko upozoren da e dobiti artritis kada puca prste, ali istina je da je najgore to se moe desiti to da zglobovi prstiju mogu malo oslabiti s vremenom.
Artritis izazivaju razni faktori, ali nauno je dokazano da pucanje prstiju nije jedna od njih.
Leenje raka
Mit: Leenje je bolno i besmisleno - jer je bolest neizleiva
Dok je ovaj mit bio taan pre trideset godina, danas je ipak samo moderni mit. Medicinski napredak je znatno poboljao moderne tretmane raka koji su daleko delotvorniji nego to su bili i koji izazivaju daleko manju patnju za pacijenta. Pre nekoliko vekova, 90 odsto dece obolele od leukemije je umiralo, danas 80 odsto preivi.
Mnogi ljudi misle da je rak neizleiv jer ne postoji "jedan lek koji lei sve", ali zaborave da uzmu u obzir mnoge ljude koji su se u potpunosti izleili od raka. Razni lekovi postoje za leenje razliitih vrsta raka, a mnogi od njih su vrlo delotovrni. Rak jeste opasna bolest - ali nije neizleiva.
Ponona uina
Mit: Sve to pojedete u kasne sate e vas ugojiti
Ovo je klasini mit. Vaem telu nije bitno u koje doba dana jedete, bitno mu je samo da unesete u organizam onoliko kalorija koliko ih planirate sagoreti tog dana (ili noi). Ako jedete manje kalorija nego to ste sagoreli, izgubiete na teini, ako jedete vie kalorija, ugojiete se. To je najjednostavniji zakon u naem telu.
Rutina tri obroka dnevno (u isto vreme) moe imati pogodnosti u ivotu (rutina je dobra i pomae ljudima da delotvorinije rade i rasporede vreme), ali uina nou uopte nije gora od uine u jutarnjim ili popodnevnim satima.
1. Kaamak
Potrebno je:
300 gr belog ili utog kukuruznog brana,1/2 litre vode, so.
Priprema:
Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brano u tankom mlazu i neprekidno meati. Dobro skuvan kaamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno meanje drvenom varjaom. Moe se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprika, satara od povra, sos od paradajza ili prepren luk.
2. Paprike punjene itom
Potrebno je:
8 paprika, 200 g bukovae, 500 g penice, 3 ena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kaiice slatke paprike, bosiljak.
Priprema:
Sitno iseckajte praziluk i bukovae, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno ito. Dodajte zaine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Sloite ih u pleh za peenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
3. Knedle od krompira
Potrebno je:
500 gr krompira, 500 gr brana, prezle, so.
Priprema:
1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa branom. Dobro izra'eno testo razviti oklagijom, pa ga sei na kvadratie i sputati u kipuu slanu vodu. Knedle su skuvane kada ponu da isplivavaju na povrinu. Valjati ih u prezle i sluiti tople kao prilog (sa ribom recimo).
4. orba od povra
Potrebno je:
1 krompir, 1 argarepa, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 l vode, 1/2 l soka od paradajza, 2 kaike zaina, 1 veza peruna, so.
Priprema:
Oistiti i oprati, zatim sitno iseckati krompir, argarepu, crni luk i papriku. Naliti vodom i skuvati. Pred kraj dodati sok od paradajza, zain i skloniti sa vatre. Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peruna.
5. Slani krompir
Potrebno je:
2 kg krompira, 1 vea veza peruna, 2 kaike vegete, so.
Priprema:
Krompir oljutiti i isei na kocke. Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kaiicu soli i kuvati na tihoj vatri. Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umeati sitno iseckan perun. Jelo moete sluiti uz sok od paradajza ili rendani ren.
6. Riblji paprika
Potrebno je:
1 kg ribe (som ili smu', aran i keiga), 3 glavice crnog luka, 4 paprike, 5 paradajza, 1 ljuta papriica, biljni zain, litar i po vode, so.
Priprema:
Sitno iseckani crni luk izdnistati s iseckanim paprikama, paradajzom i ljutom papriicom. Dospe se voda, u koju se ubaci na sitnije komade iseena riba i biljni zain. Posoliti po elji. Paprika se kuva na tihoj vatri bez meanja, samo se povremeno prodrma lonac.
7. Beli pasulj na vodi
Potrebno je:
1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 argarepa, 1 suva paprika, 2 kaike brana, aleva paprika, so.
Priprema:
Uvee potopiti pasulj u vodu da prenoi. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, argarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brano razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umeati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmai jelo sa vatre.
8. Punjene jabuke
Potrebno je:
4 velike kisele jabuke, 100 gr. jezgra oraha, 4 supene kaike meda, supena kaika suvog gro'a.
Priprema:
Jabuke ne treba ljutiti. Noem ili kaiicom izvaditi sredinu jabuke vodei rauna da donji deo ostane itav. Izmrviti orahe i pomeati ih sa suvim gro'em. Ovom smesom napuniti jabuke. Kuvati jabuke (najbolje na pari) 15 minuta. Med se dodaje neposredno pred serviranje.
9. Svetogorska orba
Potrebno je:
Glave od vie vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 argarepa, posna sitna testenina, koren celera, aleva paprika, so, nekoliko zrna bibera, celerov i perunov list, miro'ija.
Priprema:
Riblje glave skuvati sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 argarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera. U drugom sudu propriti 3-4 glavice crnog luka i dve argarepe, iseene na kolutove. Naliti vodom u kojoj s se kuvale glave od ribe, prethodno proce'enom. Oistiti meso od kostiju i dodati u orbu. Posoliti, pobiberiti, a malo aleve paprike dodati direktno u kipuu orbu. Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim liem celera, peruna i miro'ije.
10. Tufahije
Potrebno je:
700 gr jabuka, 500 gr eera, 1 kesica vanilin eera, 1/2 l vode, sok od pola limuna.
Za fil:
150 gr eera,100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama treanja iz kompota, 1 kesica vanilin eera, 5 banana, 1 limun.
Priprema:
Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljutiti, pa kaiicom otrog vrha ili noem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u kljualu vodu sa eerom, vanilin eerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu.
Kuvane i oce'ene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati eer i sok od limina, pa skuvati gust sirup. Pomeati eer, vanilin eer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umuene banane. Sve dobro promeati, nafilovati jabuke i preliti ih sirupom. Na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trenjom iz kompota.
Prijatno!
1) NE SMETE DA UINATE
Propaganda dranja dijete smatra da su obroci izme'u tri glavna jela tokom dana izvor sveg zla. Me'utim, pametno i zdravo uinanje zapravo moe da vam pomogne. Sasvim je u redu da gricnete neto izme'u obroka, sve dok to radite odgovorno.
2) NE SMETE DA UNOSITE MASNOE
Dok je masna hrana, kao to su pomfrit, ejk ili sirevi tipino zabranjeni u bilo kojoj dijeti, masnoe su zapravo kljune u ishrani. Studije su pokazale da zdrave" masti ako se umereno unose, zapravo pomau organizmu da apsorbuju neke nutrijente iz voa i povra. Dakle, drite se podalje od namirnica punih zasienih masti, a umesto toga se opredelite za one zdrave nezasiene, sa mono, poli i omega 3 masnoama. One se mogu nai u ribi, kotunjavom vou i avokadu.
3) NE SMETE DA JEDETE HLEB
Ignoriite ove tvrdnje pobornika ishrane bez ugljenih hidrata. Istina je da svakako moete da jedete hleb! Samo, vodite rauna da je od celog zrna. Za razliku od brzo svarljivih prostih ugljenih hidrata u belom hlebu i slatkiima, sloeni ugljeni hidrati u hlebu od celog zrna sadre vlakna koji vam pomau da due budete siti.
4) NE MERITE SE
Iako zaista ne bi trebalo da se optereujete brojkama koje pokazuje vaga, redovno merenje moe imati dobar efekat ako elite da odravate fokus i motivaciju za dijetu. Ne zaboravite da na broj na vagi gledate na pravi nain i da ne dozvolite da bude opsednuti njim, kao i da ne dozvolite da utie na vae sapomouzdanje.
5) SMANJITE UNOS KALORIJA
Smanjeni unos kalorija moe da pomogne kod gubljenja kilograma, ali potrudite se da to radite pametno. Nisu sve kalorije iste, na primer ugljeni hidrati u belom pirinu i eeru mogu da imaju razarajui efekat na va metabolizam i nivo glukoze u organizmu, a ako se preterano unose, dovode do gojenja. Zato, kada ste na dijeti, zamenite namirnice pune eera sa sloenim ugljenim hidratima i namirnicama bogatim vlaknima i proteinima.
6) JEDITE MANJE JAJA
Mnoge dijete preporuuju izbegavanje jaja zbog velike koliine holesterola koje sadre, ali istraivanja pokazuju da holesterol u jajima ima jako mali uticaj na celokupni nivo holesterola u krvi. U stvari, umereno jedenje jaja moe da pomogne u poveanju nivoa HDL proteina, poznatog I kao "dobar" holesterol.
7) PIJTE BAR 8 AA VODE NA DAN
Prestanite da trkate u kupatilo deset puta dnevno da biste ispotovali ovaj stari mit, ve unosite tu koliinu vode kroz hranu. Oko 20 posto dnevnog unosa vode dolazi iz vrste hrane bogate vodom, kao to su lubenica i zelena salata.
8) IZBEGAVAJTE CRVENO MESO
Ne morate da se odreknete povremenog hamburgera iako pazite na to ta jedete. Ne samo da je odlian izvor protein, crveno meso je dobro za vau kou, kosu i nokte. Drite se dalje od masnijih komada crvenog mesa koji su puni masnoa koje mogu zaepiti arterije.
Jedite kasno samo ako ste mnogo gladni.
9) NE SMETE DA JEDETE KASNO
Nemojte oseati griu savesti kada u toku noi svratite do friidera na pononu uinu ako ste zaista gladni. Ako to radite iz dosade, ili jo gore, dok gledate televiziju, onda moete sebi napraviti problem. Glad u sred noi najbolje ete zavarati humusom i ipsom od povra, a ne sladoledom.
10) JEDITE 7 PORCIJA VOA I POVRA DNEVNO
Umesto ovoga, sasvim je dovoljno da prepolovite porciju sa bar jednom od ove dve namirnice ili ih pomeajte da biste dobili sve nutrijente koji su vam potrebni.
11) PRESKAITE DEZERT
Slobodno moete da uivate u slatkiima, ali izaberite niskokalorine opcije. Ako imate esto potrebu za slatkiima, probajte da je zadovoljite integralnim okoladnim tanglicama ili musli keksom.
Potrebno je:
700 gr jabuka, 500 gr secera, 1 kesica vanilin secera, 1/2 l vode, sok od pola limuna.
Za fil:
150 gr secera,100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama tresanja iz kompota, 1 kesica vanilin secera, 5 banana, 1 limun.
Priprema:
Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljutiti, pa kaiicom otrog vrha ili noem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u kljualu vodu sa eerom, vanilin eerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu.
Kuvane i oce'ene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati eer i sok od limina, pa skuvati gust sirup. Pomeati eer, vanilin eer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umuene banane. Sve dobro promeati, nafilovati jabuke i preliti ih sirupom. Na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trenjom iz kompota.
Prijatno!
Jao Dal Hvala puno na posnim receptima i da zalijemo
TufahijePotrebno je:
700 gr jabuka, 500 gr secera, 1 kesica vanilin secera, 1/2 l vode, sok od pola limuna.
Za fil:
150 gr secera,100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama tresanja iz kompota, 1 kesica vanilin secera, 5 banana, 1 limun.
Priprema:
Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljutiti, pa kaiicom otrog vrha ili noem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u kljualu vodu sa eerom, vanilin eerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu.
Kuvane i oce'ene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati eer i sok od limina, pa skuvati gust sirup. Pomeati eer, vanilin eer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umuene banane. Sve dobro promeati, nafilovati jabuke i preliti ih sirupom. Na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trenjom iz kompota.
Prijatno!
Jao Dal Hvala puno na posnim receptima i da zalijemoA izdvojila Tufahije,obozavam ,a nikad se ne setim napraviti
Da li ti postis ovaj post Biki ? Ja postim prinudni post, ali to samo ove dve-tri nedelje...😃