Returning of the written off #19*invited only* - Page 7

Created

Last reply

Replies

1k

Views

48.2k

Users

7

4.3k

Frequent Posters

nn027 thumbnail
12th Anniversary Thumbnail Trailblazer Thumbnail + 2
Posted: 11 years ago

Originally posted by: Daltoni

Juce mi nesto racunar odjednom crko i popravio ga muz kada je dosao s posla..

Dobro kad je samo to u pitanju. 😊
Daltoni thumbnail
13th Anniversary Thumbnail Stunner Thumbnail Engager Level 1 Thumbnail
7 VRSTA HRANE KOJE NIKAD NE TREBA JESTI

23. oktobar 2013.

ta jesti a ta ne

Strunjaci za ishranu rasvetljavaju stvari, koja je hrana prepuna otrova i hemikalija.

Kada se hranite isto', to znai da birate voe, povre i meso koje raste i prodaje se sa minimalnom obradom. esto su to organski proizvodi i retko ili nikada ne sadre aditive. Ali u nekim sluajevima, metode dananjih proizvo'aa nisu ni iste ni odrive. Rezultat je teta po nae zdravlje, okolinu, ili oboje. Najbolje je baciti pogled na hranu kroz oi ljudi koji provode ivot u otkrivanju ta je bezbedno za njihovo zdravlje.

Pitanje za njih bi glasilo ta bi trebalo da se jede?", ali njihovi odgovori ne moraju da znae da je sve ostalo zabranjena hrana". Da bi postigli bolje zdravlje moemo pokuati sa sledeim alternativama.

1. Endokrinolog ne jede paradajz iz konzerve

Frederik Vom Sal je endokrinolog na univerzitetu Misuri i prouava bisfenol-A.

Problem: Smola kojom se oblae konzerva paradajza sadri bisfenol-A, sintetiki estrogen, koji je povezan sa nizom bolesti koje izaziva, od reproduktivnih problema do sranih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti. Naalost, kiselost (istaknuta karakteristika paradajza), izaziva da BPA curi u vau hranu. Istraivanja pokazuju da BPA kod veine ljudi prelazi iznos koji potiskuje proizvodnju sperme ili izaziva hormonsku tetu kod jajnika ivih bia. Nivo BPA najvie utie na mlade ljude. Ja ne elim ni da pri'em konzerviranom paradajzu", kae endokrinolog.

Reenje: Izaberite paradajz u staklenim teglama ili u tetra- paku.

Savet za budet: Ako va recept dozvoljava, zamenite konzervirani paradajz za flairani. Potraite sosove za pastu sa niskim nivoom natrijuma i sa nekoliko sastojaka moi ete da prilagodite recept.

Da li jesti

2. Poljoprivrednik nikada nee jesti govedinu od ivotinje othranjene na GMO kukuruzu
Doel Salatin je suvlasnik farme i autor mnogih knjiga o odrivoj poljoprivredi.

Problem: Goveda su evoluirala jedui travu,a ne itarice. Ali poljoprivrednici u dananje vreme hrane svoje ivotinje kukuruzom i sojom, da bi ih bre ugojili za klanje. Ali vie novca za poljoprivrednike (i nie cene goveda) znai mnogo manje dobre hrane za nas. Nedavno istraivanje sprovedeno od strane USDA i naunika iz Klemson univerziteta utvrdili su da kukuruz kojim su hranjena goveda ima manje beta-karotena, vitamina E, omega 3 masnih kiselina, konjugovane linolne kiseline (CLA), kalcijuma, magnezijuma i kalijuma od trave. Moramo potovati injenicu da su goveda biljojedi, a to ne znai da bi trebalo da ih hranimo kukuruzom i ivinskim 'ubrivom", izjavljuje Salatin.

Reenje: kupujte gove'e meso koje se hranilo samo travom.

Savet za budet: Kada kupujete meso sa kostima dosta je jefitnije, jer se naplauje ekstra ako se skidaju kosti. Tako'e moete da kupite meso direktno od lokalnog farmera, koje moe biti jeftinije a sigurno je kvalitetnije.

3. Toksikolog nikada nee jesti: kokice iz mikrotalasne penice
Olga Naidienko je seniorski savetnik za Radnu grupu ivotne sredine".

Problem: Hemikalije, ukljuujui i perfluoroktanoik kiseline (PFOA), koje se nalaze u unutranjosti kese za kokice su deo klase jedinjenja koja su povezana sa neplodnou kod ljudi. U testiranju na ivotinjama, hemikalije izazivaju rak jestre, testisa, i pankreasa. Testiranja tako'e pokazuju da mikrotalsna penica izaziva da hemikalije ispare iz kese i migriraju u kokice. One ostaju u telu godinama i akumuliraju se", kae toksikolog. Zbog toga se naunici brinu da bi nivo tetnih materija kod ljudi mogao doi do nivoa koji izaziva rak, kao kod laboratorijskih ivotinja. Proizvo'ai obeavaju da e ukinuti takvu proizvodnju kokica do 2015. godine, ali u tom vremenskom periodu e biti prodato na milione kesica.

Reenje: Vratite se staromodnom nainu pravljenja kokica, u tiganju ili erpi. Za aromu moete dodati pravi maslac ili suene zaine.

Savet za budet: Kokienje kokica u svojoj kui je vrlo jeftino.

4. Direktor farme nee jesti krompir koji nije napravljen na organski nain

Defri Mojer je predsednik Nacionalnog odbora za organski standard.

Problem: Povre sa korenom upija herbicide, pesticide i fungicide koji zavre u tlu. U sluaju sa krompirom - nacionalno najpopularnije povre - tretiraju ga sa fungicidom tokom sezone rasta, onda prskaju hebricidima da bi se ubili svi tetni insekti pre berbe. Nakon to ga iskopaju, krompiri se jo jednom tretiraju sa ovim otrovima, da bi se spreilo klijanje. Probajte ovaj eksperiment: kupite obian krompir u prodavnici, i pokuajte da ga pustite da proklija. Videete da nee", kae Mojer. Razgovarao sam sa proizvo'aima krompira koji su mi rekli da nikada nee jesti krompir koji prodaju. Oni imaju posebne parcele gde uzgajaju krompir za sopstvene potrebe".

Reenje: Kupujte organski krompir. Nijedna maina za pranje ga ne moe oistiti od hemikalija koje apsorbuje dok raste. Te hemikalije e se sigurno apsorbovati u telu.

Savet za budet: Organski krompir je malo skuplji od obinog, tako da se isplati po cenu vaeg zdravlja.

5. Strunjak za ribarstvo nikada nee pojesti uzgajanu ribu na farmi
Doktor Dejvid Karpenter, direktor instituta za zdravlje i ivotnu sredinu na univerzitetu Olbani, objavio je opirno istraivanje o kontaminaciji riba.

Problem: Priroda nije namenila lososu da se gaji u malim prostorima i hrani sojom i pileim hidrolizovanim perjem. Kao rezultat toga, losos sadri nii nivo vitamina D, a vii nivo kontaminacije, ukljuujui i kancerogene, PCB, brom i pesticide, kao to su dioksin i DDT. Prema Karpetneru, ribe koje su najvie kontaminirane dolaze iz Severne Evrope, koje se mogu nai na menijima po restoranima. Moete da jedete neki od ovih lososa, na svakih pet meseci , bez poveanja rizika od raka", kae Karpetner. Nauka je tako'e povezala DDT sa dijabetesom i gojaznou, ali neki od nutricionista veruju da beneficije omega 3 masti koje sadre ribe, premauju sve rizike. Tako'e postoji zabrinutost u vezi sa visokim nivoima antibiotika i pesticida, koji se koriste za leenje riba. Kada jedete losose koji su uzgajani na farmi riba, vi se moete dozirati sa istim lekovima i hemikalijama.

Reenje: Prebacite se na uhvaene divlje losose sa Aljaske. Ako na paketu ribe pie svee sa Atlantika, to je uzgajani losos. Ne postoji komercijalni ribolov koji se obavlja u Atlanskim vodama.

Savet za budet: Najbolja je svea riba, konzervirane izbegavajte .

6. Istraivai za rak nikada nee popiti mleko koje sadri vetake hormone
Rik Nort je direktor kampanje za sigurnu hranu u Oregonu, lekar za drutvenu odgovornost, bivi izvrni direktor u Oregonu American Cancer Society".

Problem: Proizvo'ai mleka tretiraju svoju stoku sa rekombinantnim kravljim hormonima rasta (rBGH ili rBST, kao to je ve poznato) da bi poveali proizvodnju mleka. Ali rBGH tako'e poveava infekcije na vimenu, kao i gnoj u mleku. Tako'e dovodi do poveanja hormona insulina - kao rastui faktor u mleku. Kod ljudi, visok nivo IGF-1 moe dovesti do raka dojke, prostate i debelog creva. Kada je Vlada odobrila rBGH, mislilo se da e se IGF-1 razbiti u ljudskom digestivnom traktu", kae Rik. Ispostavilo se da kazein u mleku titi veinu njih, prema nekoliko nezavisnih istraivanja. Nema injenice koja 100% dokazuje da se time poveava rak kod ljudi. Me'utim, zabranjeno je u veini industrijalizovanih zemalja", zavrava Rik.

Reenje: Proverite nalepnice na mleku da li sadre rBGH, rBST, i da li su proizvedene bez vetakih hormona, ili kupujte organsko mleko.

Savet za budet: Kupujte organsko mleko.

7. Ekspert za organsku hranu nikada nee pojesti konvencionalne jabuke
Mark Kastel, bivi izvrni direktor za agrobiznis, sad ko-direktor Kornukopia institura, istraivaka politika grupa koja podrava organsku hranu

Problem: Plantano voe sadri najvei broj otrova a u takmienju koliine pesticida u sebi, jabuke e pobediti. Zato? One su pojedinano kalemljene (potomak jednog stabla), tako da svako drvo zadrava svoj odre'eni ukus. Kao takve, jabuke ne razvijaju otpo*nost prema tetoinama i esto se prskaju. Industrija tvrdi da ovi ostaci hemikalija nisu tetni. Ali Kastel kae da je u pitanju samo zdrav razum, da bi se minimizovala izloenost tako to e se izbegavati najvie izloeni proizvodi, kao jabuke. Radnici na farmama imaju vei rizik da e oboleti od raka", kae on. Sve vie istraivanja pokazuje da se sve vea izloenost pesticidima povezuje sa Parkinsonovom boleu.

Reenje: Kupite organske jabuke

Savet za budet: Ako ne moete priutiti organske jabuke, onda obavezno skinite koru sa njih.

nn027 thumbnail

Izvodjac godine..😆..pa to ti je nesto kao utesna nagrada za glumu u pokusaju, odnosno nagrada za ulozen trud i rad u Totalno Rasutim i teskim uslovima..😕

😆 Ja mislim da je ucesce u JDJ doprinelo da bude nagradjen. Znamo da je njegov lik u BV sveden gotovo na epizodnu ulogu. A sto se tice rada u Totalno Rasutim uslovima, ne znam ima li u Indiji beneficirani radni staz. Ako ima, trebao bi pod hitno da ga trazi 😆
Edited by nn027 - 11 years ago
nn027 thumbnail

Pa zar one nominacije koje su prikazali ne vaze..mislim da je ona imala 5 glasova ili je mozda rezultat tih nominacija bio Vivekov izlazak a ovo je sada novo..? 😲 Znala sam da cu kad-tad ukapirati 🤣

" Drugarica" je ispala valjda u vanrednom izbacivanju. Smeki je u toku pa bi mogla da me ispravi ako gresim. 😊
nn027 thumbnail

Eto..a taman sam pocela da se ukljucujem u BB, iskreno, i dalje mislim da mu se svidja i da je otuda to ponasanje..setite se simpatisanja u osnovnoj skoli, kada se decko zaljubi u tebe,pa ga ti odbijes,on vise nece da govori sa tobom i izbegava te..😆

Moguce je da mu se dopada a to sto se tice skolskih ljubavi potpuno si u pravu . I danas se nista nije promenilo.
nn027 thumbnail

U nedelju slavim..😃

Znaci da si vec sada u velikom posu oko priprema.
Neka ti je srecna slava.❤️

nn027 thumbnail

Vremenska prognoza Beograd
23C
13C

Verovatnoa padavina: 10%
Vetar: Severoistok, Povetarac, 0.6m/s
23C
11C
23C
12C
23C
12C
24C
12C
22C
11C
16C
10C

Lepo sam vam rekla da je prolece 😃
Daltoni thumbnail

Originally posted by: nn027

😆 Ja mislim da je ucesce u JDJ doprinelo da bude nagradjen. Znamo da je njegov lik u BV sveden gotovo na epizodnu ulogu. A sto se tice rada u Totalno Rasutim uslovima, ne znam ima li u Indiji beneficirani radni staz. Ako ima, trebao bi pod hitno da ga trazi 😆

Da se mi pitamo ,poslale bi ga direktno u penziju posle ovoga sto je jadan preziveo, i placeno banjsko lecenje u Srbiji..😃😆
Daltoni thumbnail

Originally posted by: nn027

Znaci da si vec sada u velikom posu oko priprema.
Neka ti je srecna slava.❤️

Evo hvatam zalet polako,verovatno od sutra imam i goste kao bonus..😆

Hvala !
❤️
nn027 thumbnail

(VIDEO) Nezadovoljni Nilija pita Vuia: Gde su nai sendvii?!

Nezadovoljni Nilija ukljuio se u jutarnji program Nike televizije, poalivi se voditeljki i javnosti da je ostao gladan, jer je u ponedeljak doao na skup povodom proslave pet godina postojanja Srpske napredne stranke, a nije dobio ni sendvi.

Nilija je ispriao kako je poao na skup u Beograd kako bi podrao Vuia i SNS, ali na putu od Nia do Beograda, svi ostali autobusi imali su obezbe'enu uinu i pie, dok su putnici u autobusu u kojem je on bio gladovali.

- Morali smo svojim flaama da jurimo i toimo po nekim esmama za vodu. Samo na autobus je bio bez hrane, vode, bez iega. Ostali autobusi su imali vodu, banane, jabuke, sendvie- ljutito objanjava ovaj Nilija.

On je pitao ko je uopte organizovao skup i zbog ega su neki imali uinu, a neki ne.

- I u povratku na autobus nije imao uinu. Ja sam tek u dva ujutru kada smo se vratili u Ni, prvi put jeo toga dana- revoltirano pria gledalac.

Nilija je dodao da uprkos looj organizaciji i njegovom gladovanju, da e nastaviti da podrava SNS, ali je naglasio da su ostali ljudi iz njegovog autobusa revoltirani i da su rekli "ne da nee da glasaju za Vuia, ve nee uopte izai na glasanje".

[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=JGVt6w1Vbd0[/YOUTUBE]

I bas Nislija da ostane gladan 🤣