Bigg Boss 19: Daily Discussion Thread-16th September, 2025
Yeh Rishta Kya Kehlata Hai Sept 16, 2025 Episode Discussion Thread
🏏T20 Asia Cup 2025: AFG vs BAN, 9th Match, Group B at Abu Dhabi🏏
BHAJAN & DANCE 16.9
Welcome Baby Boy ❤️🧿
Yeh Rishta Kya Kehlata Hai Sept 17, 2025 Episode Discussion Thread
YRKKH SM updates, BTS and Spoilers Thread #127
💫 The Heuphorias Discussion Thread 💫
BACK TO MUSSORIE 17.9
BALH Naya Season BC Voting~BY PM INVITE ONLY~Vote for 2 entries
Kajalmaya - sp's new thriller show
Farewell week...In Every Glance, A Lifetime: The Saga of PraShiv💕
War 2 sets record as biggest flop in Indian cinema history
Bipasha Basu and Neha linked to Raj Kundra’s 60 crore fraud case
Is Janhvi Kapoor going to be known as a one-hit wonder?
Abhi-Ash Separation Rumours Is Garbage
Anupamaa 17 Sept 2025 Written Update & Daily Discussions Thread
🏏T20 Asia Cup 2025: UAE vs Pak, 10th Match, Group A at Dubai🏏
[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=kQdN3YDPIRA[/YOUTUBE]
- Kafa je jedan od glavnih faktora raka jetre. Poto raste u tropima, na njoj se nasele gljivice koje lue aflatoksin koji izaziva rak. A drugi problem je nagli pada prinosa kafe, te cela Evropa danas pije kafu iz magacina koja je stajala 20- 30 godina! - smatra srpski kardiolog Petar Borovi
S njom se budimo, druimo s prjateljima, vodimo "kilometarske" razgovore. Mnogi njom lee glavobolju, a ima i onih kojima je samo "gut" da je popiju izme'u obroka. Kafa, omiljeni napitak mnogih, posle ovog teksta moe postati omraena.
U emisji "Nae zdravlje u naim rukama" gostovao je kardiolog Petar Borovi, koji je ukazao na sve opasne strane ovog napitka.
Prva stvar na koju je doktor skrenuo panju jeste sama boja zrna prene kafe. Neprena kafa je pastelno zelene boje, a nakon peenja postane crna. Zamislite da krompirtice peete dok ne pocne, da li biste ih jeli?
Printskrin: Youtube / rawfoodserbia
Ista stvar je i s kafom, smatra dr Borovi.
- Kad se pri na tolikoj temperaturi da pocrni, njena ulja se spre i u tom crnom zrnu stvara se obilje kancerogenih materija. ene koje piju kafu, a naroito ako pri tom i pue, dva do etiri puta imaju ee rak bubrega, rak mokrane beike, rak vagine - kae dr Borovi, pa nastavlja:
- Kofein je otrovna bilja baza, nije kancerogen, ali nije za ljudsku upotrebu. Na primer, kofein pojaava dejstvo otrova i kad pravimo jedan dobar otrov za pacove, miomor, to se radi na sledei nain. Pomea se devedeset osam odsto dobre hrane i dva odsto otrova. Me'utim, pacov pojede i nita. I onda su nali reenje. Kad u tih dva odsto otrova ubacite i kofein, on pojaava dejstvo i pacov sa zadrkom i umire - objanjava doktor, uz napomenu:
- Zato puai imaju potrebu, svaka dva, tri, da kau: "Dajte skuvajte mi kafu", i onda je popuiju da bi pojaali dejstvo otrova."
Foto-ilustracija: Foter/DeaPeaJay
Iako se esto moe uti da kafa pospeva rad jetre, da spreava nastajanje Parkinsonove bolesti, u ovoj emisji pobijene su i te tvrdnje.
- Kafa je jedan od glavnih faktora raka jetre. Poto raste u tropima i nasele se gljivice koje lue aflatoksin koji izaziva rak. A drugi problem je poto naglo pada prinos kafe i ljudi su to znali, cela Evropa pije kafu iz magacina koja je stajala 20- 30 godina! Moete misliti ta se dogodilo kad je u magacinima stajalo hiljadu tona kafe, gljivice su se naglo razmnoavale, luile su aflatoksin koji izaziva rak jetre i nikakva hemija ne moe da ga ubije, niti ga kuvanje ubija. Tako da se plaimo da emo u celom svetu u narednih deset godina upravo imati veliki rast obolelih od raka jetre -upozorava ovaj kardiolog.
Kafom se na svetu bave tri fakulteta - Kolumbija fakultet, jedan fakultet u Kaliforniji, i jo jedan u Americi.
Prema podacima s Kolumbija fakulteta, oteenja u telu nastaju kada se u toku dana unese vie od 20 mg kofeina. Jedna mala oljica kafe ima 80-120 mg, jedna nes kafa 145, dok jedna flaa koka-kole sadri podjednako kofeina kao i 2-6 oljica kafe.
Foto: sxc.hu/zitherica
Kako kafa budi?
Doktor Borovi kae da kafa ima dva dejstva. Ona deluje na mozak i stavra prijatno oseanje. Drugo dejstvo je poveanje nivoa hormona stresa.
- Jedna oljica kafe ostaje u organizmu 72 sata. Poviavajui nivo hormona stresa istovremeno se poveava nivo eera, i zato dijabetiari ne smeju da piju kafu - smatra doktor.
Jo jedna zabluda, prema reima dr Borovia je "kafa bez kofeina". Takva kafa ne postoji, tvrdi on.
- Ona se pravi tako to se u odre'enu kiselinu zrno kafe potpi i kofein ostaje u tome. Ljudi koji piju takvu kafu najee imaju problem s kiselinom - kae on.
Tako'e, ukoliko ste navikli da pijete kafu s mlekom, sad je pravo vreme da se te navike oslobodite. Izme'u kofeina i belenaevina mleka, stvara se jedna nova supstanca, koju organizam nikada nije imao i ne zna kako da se ponaa, te su zbog toga najee prisutni bolovi u stomaku, kao i munine.
(M. B.)
Pomaze Bog drugari🤗
Svako dobro od Gospoda vam zelimDanas je Vaskrsli utorak
Pomaze Bog drugari🤗
Svako dobro od Gospoda vam zelimDanas je Vaskrsli utorak
Vidim da si krenula ponovo. Ja sam kod 96 epizode.
Super..Ja jos malo pa zavrsavam drugi put..😛
Pa kako? Zasto sam ja najsporija? 😕
Jel preskaces sad kad gledas drugi put?